»Evropa za belce, Afrika za opice«

V Somalca zamaskirani novinar Günter Wallraff je po Nemčiji leto dni s skrito kamero dokumentiral, kaj v vsakodnevnem življenju doživljajo temnopolti - posmeh in nezaupanje pa tudi pozitivne izkušnje.

Objavljeno
27. oktober 2009 21.14
Peter Žerjavič
Peter Žerjavič
Berlin - »Evropa je za belce, Afrika je za opice,« na začetku dokumentarnega filma Črno na belem razlaga mišičasti, skoraj gologlavi mladenič. Nogometni navijač v Cottbusu na vzhodu Nemčije je bil posnet s skrito kamero in mikrofonom. Pred njim je možakar s črnim obrazom in pisano srajco, ki je navijače v polomljeni nemščini vljudno spraševal o nogometni tekmi. A za masko begunca iz Somalije Kvamija Ogona se je skrival znameniti nemški novinar Günter Wallraff, ki je leto dni potoval po Nemčiji in odkrival rasizem v vsakdanjem življenju.


S snemalno ekipo je na 120 lokacijah posnel kar 600 ur gradiva. Reprezentativen izbor doživetega so nato predstavili v poldrugo uro trajajočem filmu, ki naj bi pokazal, kaj vse doživljajo temnopolti v Nemčiji. Tako se je Wallraff s temnopolto družino odpravil v kamp in poskušal za leto dni najeti prostor za avtodom. Lastnik se je očitno izmikal in pojasnjeval, da bi lahko nastale težave. Nato je enemu od Wallraffovih sodelavcev, ki je pozneje »naključno« prišel v kamp, pojasnjeval, da drugi gostje med seboj nočejo takšnih ljudi.


Film je poln prizorov, ki kažejo posmeh in veliko nezaupanje Nemcev do ljudi z drugačno barvo kože. Denimo pri ogledu stanovanja (za najem) ali v trgovini z dragimi urami, ko prodajalka Wallraffu sploh ne dovoli, da bi prijel dragoceno uro. Tudi ko je prišel v neki občinski urad, kjer se je skupaj s kolegom zgolj pozanimal, kako bi lahko pridobil dovoljenje za lov, so ga skorajda vrgli iz pisarne. Še več, ko se je na eni od berlinskih upravnih enot pretvarjal, da hoče najeti vrtiček, ga je uradnica vzvišeno odklonila in nato (spet njegovim sodelavcem) pojasnjevala, da drugi vrtičkarji nočejo takšnih sosedov, »ki ne sodijo k njim«.


Več v tiskani izdaji sredinega Dela.