Filipinom grozi pomanjkanje hrane

Filipinom, ki so jih v zadnjih tednih močno prizadeli tajfuni, poplave in zemeljski plazovi, grozi nova nevarnost. Zaradi naravnih katastrof so namreč močno prizadeta območja, na katerih pridelujejo riž.

Objavljeno
07. oktober 2009 12.36
Ma. J.
Ma. J.
Manila - Filipinom, ki so jih v zadnjih tednih močno prizadeli tajfuni, poplave in zemeljski plazovi, grozi nova nevarnost. Zaradi naravnih katastrof so namreč močno prizadeta območja, na katerih pridelujejo riž, zato bodo filipinske oblasti v strahu pred pomanjkanjem hrane začele z uvozom hrane.

Filipini sicer vsako leto predvsem iz Tajske in Vietnama uvozijo velike količine riža, letos pa bodo zaradi neurij, ki so po podatkih filipinskega ministrstva za kmetijstvo na poljščinah povzročila za 164 milijonov dolarjev škode, hrano začeli uvažati bolj zgodaj.

Medtem pa so Združeni narodi mednarodno skupnost pozvali k denarni pomoči v višini 74 milijonov ameriških dolarjev, ki bi državi pomagala po tajfunu Ketsana, zaradi katerega je umrlo približno 300 ljudi, pol milijona prebivalcev pa je ostalo brez strehe nad glavo.

Tajfun Ketsana je Manilo in sosednja območja dosegel 26. septembra, pri tem pa povzročil najhujše poplave v prestolnici po več kot 40 letih. Osem dni kasneje je državo dosegel še tajfun Parma, ki je prenesel še več dežja. Tretji tajfun Melor je območje Filipinov dosegel v ponedeljek, potem pa je spremenil smer in se usmeril proti jugu Japonske, ki naj bi jo dosegel v četrtek.