Filipinom grozi tajfun Lupit

Po uničujočih tajfunih Ketsana in Parma se Filipinom bliža tajfun Lupit, z obilnim deževjem in vetrovi, ki pihajo z močjo 175 in s sunki 210 kilometrov na uro.

Objavljeno
19. oktober 2009 14.56
Ma. J.
Ma. J.
Manila - Po uničujočih tajfunih Ketsana in Parma se Filipinom bliža tajfun Lupit, z obilnim deževjem in vetrovi, ki pihajo z močjo 175 in s sunki 210 kilometrov na uro.

Filipinske oblasti se močno trudijo, da bi preprečile nadaljnje smrtne žrtve, potem ko je zaradi dveh tropskih neviht, ki sta po otočju pustošili 26. septembra in 3. oktobra, umrlo več kot 850 ljudi. Oblasti zato že zbirajo zaloge hrane in oblačil, prebivalce ogroženih območij so predčasno izselili, izdali pa so tudi že opozorila pred poplavami in zemeljskimi plazovi.

»V teh dneh nimamo nobenih težav s prepričevanjem ljudi, naj zapustijo ogrožena območja,« je dejal Loreto Espineli, policijski poveljnik iz province Benguet, kjer je umrlo 300 ljudi. Na stotine družin, ki živijo na ogroženih območjih, se sicer še vedno nahaja v evakuacijskih centrih ali pri sorodnikih. »V večini domovanj je ostal le en moški, ki varuje lastnino, ko pa se bo tajfun približal, bomo hodili od hiše do hiše in evakuirali vse,« je napovedal Espineli. Dodal je, da bodo ljudi prisilili, da odidejo, saj jih je »lažje evakuirati, kot izpod blata izkopati njihova trupla«.

Tajfun Lupit, kar v filipinskem jeziku pomeni »krut«, se trenutno nahaja 1330 kilometrov jugovzhodno od provinca Cagayan. Po podatkih filipinske vremenske agencije bo Filipine predvidoma dosegel v četrtek, prestolnici Manila pa se bo najverjetneje izognil.