Francoske »džungle« ni več

Divje taborišče nezakonitih priseljencev blizu Calaisa na severu Francije je skoraj popolnoma zravnano z zemljo. Policija je v dveh urah izpraznila taborišče, ob tem pa je prišlo tudi do spopadov s policijo.

Objavljeno
22. september 2009 11.57
Da. O./STA
Da. O./STA

Pariz - Francoska policija je danes začela nasilno odstranjevati divje taborišče nezakonitih priseljencev blizu Calaisa na severu Francije, t.i. "džunglo", kamor se je na poti v Veliko Britanijo zateklo več sto nezakonitih priseljencev, večinoma Afganistancev. Policija je v dveh urah izpraznila taborišče, v katerem je bilo 276 migrantov, od tega 135 mladoletnikov, večinoma Afganistancev.

 

Britanski notranji minister Alan Johnson je že čestital vladi v Parizu za "hitro in odločno ukrepanje", ki bo zmotilo poti nezakonite migracije in trgovine z ljudmi. "To je jasen znak, da Francija spoštuje dogovor iz Eviana o poostritvi nadzora v Calaisu," je dodal. 6. julija sta vladi namreč podpisali izjavo o okrepitvi sodelovanja v boju proti nezakonitemu priseljevanju.


Velika Britanija je odločila izgnati tujce, ki nimajo pravice bivati na njenem ozemlju, je še poudaril minister in dodal, da so lani prijeli 28.000 ljudi, ki so skušali nezakonito vstopiti v državo in da so preiskali milijon tovornjakov.


Posebne policijske enote so to divje postavljeno taborišče, simbol problema nezakonitih priseljencev v Evropi, obkolilo z več deset vozili okoli 7.30 ure po lokalnem času. Kakih 150, večinoma afganistanskih migrantov, pa je z napisi pozivalo francoske oblasti k zaščiti. Na enem od napisov je tako v angleščini in paštunščini pisalo "Potrebujemo zatočišče in zaščito. Želimo azil in mir. Džungla je naš dom".


Ko je v taborišče vstopilo prvih več deset policistov, je manjša skupina za pravice migrantov "No Border" s človeško verigo skušala preprečiti policistom dostop do migrantov. Pri tem so vzklikali: "Brez meje, brez narodov, ustavite deportacije". Po izpraznitvi taborišča so ga buldožerji zravnali z zemljo.


Pri tem je prišlo do prerivanja in policija je prijela pet demonstrantov. Nato pa je enega po enega začela iz taborišča voditi migrante, ki so jim med jeznimi vzkliki protestnikov in ob navzočnosti več deset novinarjev sledili brez upora. Odločitev o izpraznitvi taborišča je minuli teden sprejel francoski minister za imigracije Eric Besson. Oblasti namreč trdijo, da je "džungla" postala zatočišče za trgovce z ljudmi, v tem na divje postavljenem šotorišču pa so tudi obupne sanitarne razmere.


Združenja za človekove pravice in migrante so današnjo operacijo policije označile kot kratkovidno, saj z izpraznitvijo taborišča ne bodo rešili problema, ampak povzročili razpršitev nezakonitih priseljencev ob francoskih obali. Opozarjajo tudi, da bodo nezakoniti priseljenci potisnjeni še bolj v podzemlje, kjer bodo še bolj ranljivi za kriminalne skupine in trgovce z ljudmi.


Tudi Visoki komisariat ZN za begunce je opozoril, da izpraznitev ne bo rešila problemov migrantov. Pozval je francoske oblasti, naj omogočijo tistim, ki želijo, da zaprosijo za azil, sicer pa jim zagotovijo ustrezno namestitev, še posebej za mladoletnike. UNHCR je še izpostavil, da razmere v Calaisu "znova izpostavljajo nujnost, da evropske vlade okrepijo napore za vzpostavitev skupnega azilnega sistema, ne samo na papirju, ampak tudi v praksi".


"Nove džungle bodo nastale zelo kmalu," pa je opozoril socialistični poslanec Jack Lang, medtem ko nekateri opozarjajo, da taborišče zaradi nečloveških razmer sploh ne bi smelo nastati.


Junija, ko je število nezakonitih priseljencev doseglo vrhunec, se je v to taborišče zateklo skoraj 700 večinoma paštunskih Afganistancev, od aprila, ko so oblasti napovedale zaprtje taborišča, pa sta dve tretjini zbežali. Skupine za človekove pravice opozarjajo, da bi zaprtje tega taborišča lahko nezakonite priseljence potisnilo še bolj v podzemlje, kjer so še bolj ranljivi za kriminalne skupine in trgovce z ljudmi.

Džungla je postala simbol stiske imigrantov, ki skušajo na vsak način priti v Veliko Britanijo, v kateri vidijo obljubljeno deželo. Nahaja se blizu cest, kjer vozijo težki tovornjaki, ki čakajo na vkrcanje na trajekte za prehod Rokavskega preliva.