Hezbolah obsoja »izraelsko piratstvo«

Izraelske obtožbe, da je bila z orožjem naložena ladja, ki jo je zasegla mornarica, namenjena libanonski organizaciji Hezbolah, so zanikali tako Iran in Sirija, kot tudi omenjena šiitska organizacija.

Objavljeno
05. november 2009 11.06
Ma. J.
Ma. J.
Teheran/Damask/Bejrut - Izraelske obtožbe, da je bila z orožjem naložena ladja, ki jo je včeraj zasegla posebna enota mornarice, namenjena libanonski organizaciji Hezbolah, so danes zanikali tako Iran in Sirija, kot tudi zgoraj omenjena šiitska organizacija.

Iz Hezbolaha so tako sporočili, da »odločno zanikajo kakršno koli povezavo z orožjem /.../ obenem pa obsojajo izraelsko piratstvo v mednarodnih vodah.« Iranski zunanji minister Manouchehr Mottaki pa je na novinarski konferenci dejal, da »na žalost pirati, včasih v imenu mornarice, včasih v imenu inšpekcije, ovirajo trgovino med Sirijo in Iranom.« Dodal je, da ladja ni prevažala iranskega orožja ali materiala za izdelavo orožja, ampak je iz Sirije v Iran prevažala različne dobrine.

Po izraelskih navedbah je ladja priplula iz Irana, namenjena pa je bila v Sirijo, od koder bi njen tovor prepeljali v Libanon. Na ladji je bilo več kosov orožja, med njimi protitankovske rakete in ročne granate.

Dogodek je sicer sprožil napetosti med Izraelom in Iranom, ki ga Izrael zaradi spornega jedrskega programa in razvoja raket dolgega dosega razume kot strateško grožnjo.