Iran odpira vrata?

V Ženevi so se zaključili pogovori o iranskem jedrskem programu. Po besedah Solane je Iran pripravljen sodelovati z jedrskim preiskovalcem Združenih narodov. Iran naj bi tako dovolil vstop inšpektorjev v svoj drugi jedrski objekt.

Objavljeno
01. oktober 2009 11.49
Mo.Z./Ma. J.
Mo.Z./Ma. J.
Ženeva - Po besedah visokega predstavnika Evropske unije za zunanjo in varnostno politiko Javierja Solane je Iran pripravljen sodelovati z jedrskim preiskovalcem Združenih narodov. Iran naj bi tako dovolil vpogled inšpektorjev v svoj drugi objekt za bogatenje urana, ki se po ugibanjih nahaja v bližini Qoma.

Kot je po srečanju v Ženevi med Iranom, stalnimi članicami Varnostnega sveta Združenih narodov ter Nemčije še dejal Solana, bo Teheran inšpektorje Mednarodne agencije za jerdsko varnost (IAEA) sprejel v nekaj tednih.

 

Kot je še dejal Solana, bodo nadaljne pogovore opravili na prihodnjem skupnem sestanku, ki naj bi se zgodil že v začetku oktobra.


Srečanje v imenu petih stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov, torej Velike Britanije, Kitajske, Francije, Rusije in ZDA, ter Nemčije je vodil Javier Solana, medtem ko Iran zastopa glavni iranski jedrski pogajalec Saed Džalili.


Napetosti med svetovnimi silami in Iranom glede iranskega jedrskega programa so se v zadnjih dneh sicer še zaostrile. Teheran je namreč prejšnji teden razkril obstoj deloma zgrajenega objekta za bogatenje urana, poleg tega pa je v nedeljo in ponedeljek izvedel več poskusnih izstrelitev raket, tako kratkega in srednjega kot dolgega dosega.


Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je medtem sporočila, da je Iran s skrivanjem gradnje drugega obrata za bogatenje urana prestopil na napačno stran zakona. "Iran bi nas moral o svoji nameri obvestiti tisti dan, ko so se odločili, da bo objekt zgradili," je dejal vodja IAEA Mohamed El Baradei.