Iranu se očitno izteka čas

"Mednarodna skupnost ne bo čakala v nedogled na dokaze o pripravljenosti Irana za izpolnitev mednarodnih obveznosti," je poudarila državna sekretarka Hillary Clinton.

Objavljeno
11. oktober 2009 15.28
Da. O./STA
Da. O./STA
London - Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je med obiskom v Londonu opozorila Iran, da mednarodna skupnost ne bo čakala v nedogled, da bo islamska republika izpolnila svoje obveznosti, povezane s svojim spornim jedrskim programom.

"Mednarodna skupnost ne bo čakala v nedogled na dokaze o pripravljenosti Irana za izpolnitev mednarodnih obveznosti," je poudarila Clintonova po današnjih pogovorih z britanskim zunanjim ministrom Davidom Millibandom. Po njenih besedah so šeststranski pogovori o iranskem jedrskem programu 1. oktobra v Ženevi pomenili "konstruktiven začetek", vendar jih mora Iran podkrepiti tudi z dejanji. "Besede niso dovolj," je poudarila Clintonova.

 

Novica, da Iran gradi še en objekt za bogatenje urana, je sprožila ostre odzive zahodnih držav, ki so prepričane, da Iran pod krinko miroljubnega jedrskega programa izdeluje jedrsko bombo. Teheran slednje vztrajno zavrača.

 

Iran je na omenjenem srečanju petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN - Velike Britanije, Kitajske, Francije, Rusije in ZDA - ter Nemčije v Ženevi pristal, da lahko inšpektorji IAEA pregledajo njegov novi obrat. Inšpektorji Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) naj bi nov iranski objekt za bogatenje urana v bližini mesta Kom obiskali 25. oktobra.

 

Zunanja ministra ZDA in Velike Britanije sta sicer na današnjem srečanju v Londonu pozornost namenila tudi varnosti pakistanskih jedrskih objektov po zadnjih napadih na različne cilje v državi. Clintonova je ocenila, da Pakistan vzdržuje nadzor nad svojo jedrsko oborožitvijo kljub naraščajoči grožnji skrajnežev. Podobno oceno je podal tudi Milliband, ki je pogovore označil za podrobne, intenzivne in produktivne.

 

Clintonova se je v okviru obiska v Londonu sestala tudi z britanskim premierom Gordonom Brownom, s katerim sta posebno pozornost namenila razmeram v Afganistanu in Pakistanu, pa tudi mirovnemu procesu na Severnem Irskem.