Jawad bo tožil ZDA

Mohammed Jawad, eden izmed najmlajših zapornikov iz Guantanama, ki je že doma v Afganistanu, od Združenih držav Amerike zahteva odškodnino.

Objavljeno
27. avgust 2009 17.43
Ti. Kr.
Ti. Kr.
Kabul - Eden izmed najmlajših zapornikov v Guantanamu Mohammed Jawad, ki se je sicer v začetku tedna že vrnil domov v Afganistan, bo tožil Združene države Amerike.

Kot so povedali njegovi odvetniki, bodo zahtevali odškodnino, saj Jawad potrebuje finančno pomoč v najkrajšem času. "Od afganistanske in ameriške vlade moramo doseči financiranje njegovega zdravljenja, da se bo lahko ponovno uživel v vsakdanje življenje," je za tiskovno agencijo AP povedal njegov odvetnik Eric Montalvo.

"Nedodelitev odškodnine bi bilo nesprejemljivo," je Montalvo povedal medijem na tiskovni konferenci v Kabulu.Dodal je: "Ni razlike med biti zaprt v Guantanamu ali biti izpušen brez pomoči."

Po beseda staršev je bil Jawad leta 2002, ko je bil pridržan, strat 12 let, medtem ko Pentagon trdi, da je pregled kosti pokazal starost 17 let. Ameriški vojaški odvetnik Montalvo trdi, da je bil v času aretacije star od 12 do 15 let.

Jawad rojstnega lista nima. "Bil sem nedolžen otrok, ko so me zaprli," je Jawad povedal v intervjuju za AP. V Guantanamu je bil 7 let.

Jawad naj bi vrgel granata na vozilo dveh ameriških vojakov in njunega prevajalca, zaradi česar je bil pridržan v taborišču na Kubi. Njegov izpust je prejšnji mesec naročila ameriška sodnica Ellen Huvelle.

Ameriški predsednik Barack Obama je zahteval zaprtje Guantanama z januarjem 2010.