Jezni protestniki pred britansko televizijo

Odločitev BBC, da v debatno oddajo "Question Time" povabi Griffina, je v Veliki Britaniji že več dni sprožala polemike, v četrtek pa se je pred televizijskim centrom BBC zbralo okoli 500 jeznih protestnikov.

Objavljeno
23. oktober 2009 13.31
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
London - Britanski BBC je v četrtek v televizijski politični oddaji gostil vodjo skrajno desne Britanske nacionalne stranke (BNP) Nicka Griffina. Odločitev BBC, da v debatno oddajo "Question Time" povabi Griffina, je v Veliki Britaniji že več dni sprožala polemike, v četrtek pa se je pred televizijskim centrom BBC zbralo okoli 500 jeznih protestnikov.

Okoli 30 protestnikov je vdrlo na sedež BBC, več drugih pa se je pred poslopjem steplo s policijo. Šest ljudi so aretirali, trije policisti pa so bili ranjeni, eden izmed njih v glavo, zaradi česar so ga odpeljali v bolnišnico.

 

BBC je bil že več dni primoran zagovarjati odločitev, da Griffina povabi v tedensko politično oddajo. V tej javni medijski hiši so poudarjali, da so zavezani nepristranskosti. Člani stranke BNP doslej nikoli niso sodelovali v omenjeni oddaji, k sodelovanju pa so stranko povabili, ko sta bila Griffin in še en član stranke na junijskih volitvah izvoljena v Evropski parlament. BNP je takrat dobila skoraj 944.000 glasov oz. 6,2 odstotka.

 

BNP v svojem programu izpostavlja, da "želi ustaviti imigracijo in na prvo mesto postaviti Britance". V stranko se lahko včlanijo le "domorodni belci". To naj bi sicer BNP po nedavni sodni bitki morala spremeniti.

 

Povabilo BBC BNP je zaradi kontroverznosti stranke v Veliki Britaniji sprožilo burne javne razprave, vodilne politične stranke pa so na drugi strani pristale, da si politični oder delijo z nacionalno stranko.