Južna Koreja izstrelila prvo raketo

Južna Koreja je v okviru civilnega vesoljskega programa v vesolje izstrelila prvo raketo, ki s seboj nosi znanstveni satelit. Misija se je končala neuspešno, saj raketa ni uspešno namestila satelita v zemljsko orbito.

Objavljeno
25. avgust 2009 13.00
Da. O.
Da. O.

Seul – Južna Koreja je v vesolje izstrelila prvo raketo, ki s seboj nosi znanstveni satelit. Dvostopenjsko Naro raketo so izstrelili z otoka na jugu države. Misija se je končala neuspešno, saj raketi ni uspelo nastaviti satelita v zemljsko orbito.


Minister za znanost in tehnologijo Ahn Byung-man je pojasnil: "Sama izstrelitev je bila uspešna, vendar je satelit "presegel" načrtovano orbito in dosegel višino 360 metrov, kar je preveč." Kot piše CNN, bi se raketa in satelit morala ločiti pri višini 302 kilometra, vendar temu očitno ni bilo tako.


Izstrelitev je spremljajo več milijonov državljanov Južne Koreje, medtem ko je njena severna soseda že izrazila dvome glede pravega namena rakete. Prav Severna Koreja je podvržena sankcijam Združenih narodov (ZN), ki so ostro obsodili nedavno izstrelitev projektila dolgega dosega.

Kot piše britanski BBC, je Južna Koreja v projekt vložila več kot 500 milijonov evrov, saj se želijo pridružiti "klubu“ držav, ki že imajo lastne satelite v orbiti. Če se bo misija izkazala za uspešno, bo Severna Koreja šele deseta država, ki bo zmožna izstreliti rakete v vesolje iz svojega ozemlja. Pri projektu so jim pomagali ruski znanstveniki, ki so priskrbeli ustrezno tehnologijo za izstrelitev.


Iz Seula so sporočili, da izstrelitev rakete ni odgovor na nedavne poizkuse severne sosede, ampak gre za del miroljubnega civilnega vesoljskega programa. Kritiki že opozarjajo, da je vsaka vesoljska tehnologija lahko uporabljena tudi v vojaške namene, zato jih uradna pojasnila Seula niso prepričala.


Novo izstrelitev rakete naj bi izvedli že aprila prihodnje leto. Dolgoročni cilj vesoljskega programa je namreč do leta 2025 izdelati raketo, ki bi brez človeške posadke lahko pristala na Luni.