Katalonska vas množično za samostojnost

Prebivalci katalonske vasi Arenys de Munt so v nedeljo na lokalnem referendumu, ki je bil sicer nezakonit, množično glasovali za samostojnost Katalonije. Širša podpora Kataloncev je menda okoli 20 odstotna.

Objavljeno
14. september 2009 13.15
An.B./STA
An.B./STA
Barcelona - Prebivalci katalonske vasi Arenys de Munt so v nedeljo na lokalnem referendumu, ki je bil sicer nezakonit, množično glasovali za samostojnost Katalonije. Glasovanje je organizirala državljanska platforma za neodvisnost Katalonije.

 

V vasi živi okoli 6500 ljudi, referenduma pa se jih je udeležilo 2671, od teh se jih je 96 odstotkov izreklo za neodvisnost severne španske pokrajine.

 

Volivci so odgovarjali na vprašanje: "Ali ste za to, da Katalonija postane suverena, socialna država, vključena v EU?"

 

Volišče je bilo v zasebni zgradbi, potem ko je sodišče v Barceloni prepovedalo prvotni načrt, da bi bilo glasovanje v prostorih občine. Sodišče je namreč presodilo, da je referendum v nasprotju s špansko ustavo, saj lahko lokalne skupnosti organizirajo samo referendume o lokalnih zadevah.

 

So pa glasovanje kljub temu množično spremljali španski mediji, ki navajajo tudi rezultate javnomnenjske raziskave, po kateri je 19 odstotkov Kataloncev naklonjenih samoodločbi.