Kitajska praznuje 60-letnico ljudske republike

V kitajski prestolnici obeležujejo 60. obletnico ustanovitve ljudske republike. Na Trgu nebeškega miru v Pekingu se je ob slovesnostih zbralo na tisoče ljudi, ki so pozdravili zlasti veliko vojaško parado.

Objavljeno
01. oktober 2009 11.00
Š. Ro.
Š. Ro.
Peking - Kitajska danes obeležuje 60. obletnico ustanovitve ljudske republike. Na Trgu nebeškega miru, kjer je Mao Zedong leta 1949 razglasil ustanovitev ljudske republike, se je ob slovesnostih zbralo na tisoče ljudi. Ti so pozdravili predvsem veliko vojaško parado skozi kitajsko prestolnico, ki je postregla z najnovejšo vojaško tehnologijo.

Kitajski predsednik Hu Jintao je v govoru na trgu poudaril velik napredek Kitajske v teh 60 letih in zatrdil, da ima svetlo prihodnost, saj ima trdne globalne gospodarske temelje.

 

V času slovesnosti so sicer v Pekingu veljali strogi varnostni ukrepi. Tako so za glavno proslavo na Trgu nebeškega miru dovolili vstop 30.000 ljudem, ostalim pa svetovali, naj ostanejo doma in slovesnost spremljajo prek televizijskih sprejemnikov ter se tako izognejo zapletom.

 

Oborožene varnostne sile so strogo bedele nad glavno ulico, kjer je potekala vojaška parada, nadzorovali so jo tudi ostrostrelci. Zaradi množičnih slovesnosti so oblasti zaprle tudi druge glavne pekinške ulice, zaprto je bilo tudi letališče in podzemna železnica.

 

Po mnenju mnogih naj bi slovesnost in ognejemet ob največjem kitajskem državnem prazniku presegla celo lansko odprje olimpijskih iger.