Kje je pomoč?

Šest dni po rušilnem potresu, ki je prizadel mesto Padang na otoku Sumatra, se življenje počasi normalizira. Mesto dezinficirajo, paketi pomoči še prihajajo, vendar lokalno prtebivalstvo pravi, da te ne prejema ali pa vsaj premalo.

Objavljeno
06. oktober 2009 10.57
Mo.Z.
Mo.Z.
Džakarta - Šest dni po rušilnem potresu, ki je prizadel mesto Padang na otoku Sumatra, se življenje počasi normalizira. Kot smo poročali že včeraj, so svoja vrata odprle šole, nekatere trgovine in podjetja. Iz strahu pred izbruhom bolezni so se zdravstveni delavci razkropili po mestu, da ga dezinficirajo.

Iskanje morebitnih preživelih v Padangu, pristaniškem mestu z 900 tisoč prebivalci, je zaključeno, tuje reševalne ekipe se vračajo domov, reševanje pa se sedaj usmerja v pomoč preživelim.

Paketi pomoči iz tujine prihajajo, vendar imajo tamkašnji reševalci problem z njihovim razdeljevanjem. Močno deževje, razbitine in uničene ceste namreč otežujejo razdeljevanje, tako se nekateri prebivalci že pritožujejo, da pomoči niso prejeli.

 

„Na televiziji sem videl prispevke o tem, da nujna pomoč ostaja na letališčih. To ni pošteno! Tam ni najnujnejše pomoči, voda in hrana pa se razdeljujeta," očitke zavrača Gamawan Fauzi, guverner Zahodne Sumatre.

 

"Iz medijev sem slišal, da k nam prihaja veliko pomoči, vendar, kje pa je?" se sprašuje nek domačin. "Vse, kar sem imel včeraj za pod zob, je bil paket testenin. Vsi smo jezni!" še pravi.

 

Guverner Fauzi ob tem dodaja, da pomoč prihaja v prave roke.