»Legendarni trije« v Berlinu

V Berlinu so se zbrali George Bush starejši, zadnji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov ter nekdanji nemški kancler Helmut Kohl, da bi počastili spomin na padec Berlinskega zidu.

Objavljeno
31. oktober 2009 19.57
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Berlin - V Berlinu so se danes zbrali bivši predsednik ZDA George Bush starejši, zadnji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov ter nekdanji nemški kancler Helmut Kohl, da bi počastili spomin na padec Berlinskega zidu. Slovesnosti se je udeležil tudi sedanji nemški predsednik Horst Köhler, ki se je ob tej priložnosti zahvalil Gorbačovu, Bushu in Kohlu.

Nekdanji voditelji, ki veljajo za ključne osebnosti prelomnega leta 1989, so se v luči slovesnosti pred 20. obletnico padca Berlinskega zidu zbrali na prireditvi z naslovom »Padec zidu in združitev - zmaga svobode«, ki jo je v gledališču Friedrichstadtpalast organiziral sklad Konrada Adenauerja, prvega zveznega kanclerja Zahodne Nemčije.

Kohl se je ob tem spomnil zaslug nekdanjih partnerjev, Busha in Gorbačova, ki sta pripomogla k padcu zidu in ponovni združitvi Nemčije. Dejal je, da je bilo sodelovanje z Bushem in Gorbačovom v tistem času sreča, izrazil pa je tudi zadovoljstvo, da je zaupanje med temi tremi državami v preteklih letih naraslo.

»Imam vse razloge, da sem pri vseh težavah ponosen. Nimam ničesar boljšega, na kar bi lahko bil ponosen, kot je nemški narod,« je dejal in dodal, da so Nemci svojo enotnost »dosegli skupaj, pogumno in miroljubno«, kar ni bilo tako samoumevno.

 

Sedanji nemški predsednik Köhler pa se je Gorbačovu, Bushu in Kohlu zahvalil za opravljeno delo. »Ti trije možje so bili veliki možje. Države potrebujejo patriote, ki spoštujejo tudi druge države,« je dejal Köhler. »Zahvaljujem se vam v imenu Nemcev in - mislim, da lahko tako rečem - v imenu vseh drugih držav,« je še dejal nemški predsednik, ki se je ob tem zavzel za krepitev dialoga med Evropsko unijo in Rusijo.

 

Prireditve so se udeležili tudi nemška kanclerka Angela Merkel in drugi politiki tedanjega časa, med njimi nekdanja predsednika poljske in madžarske vlade, Tadeusz Mazowiecki in Miklos Nemeth.

 

78-letni Gorbačov, 85-letni Bush in 79-letni Kohl spadajo med ključne figure leta 1989, ki je 9. novembra prineslo padec Berlinskega zidu, simbola železne zavese, in tudi padec komunizma.

 

Izmed tedanjih voditeljev štirih tedaj najmočnejših držav, ZDA, Sovjetske zveze, Francije in Velike Britanije, sta v Berlinu manjkala le pokojni nekdanji francoski predsednik Francois Mitterand in bivša britanska premierka Margaret Thatcher.