Micheletti pripravljen na pogovore z Zelayo

Roberto Micheletti je pripravljen na pogovore z odstavljenim predsednikom Manuelom Zelayo. Brazilskemu veleposlaništvu, kjer se skriva Zelaya, so medtem prekinili dobavo elektrike in vode ter telefonske zveze.

Objavljeno
23. september 2009 11.20
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Tegucigalpa - Novi predsednik Hondurasa Roberto Micheletti je izrazil pripravljenost na začetek dialoga s strmoglavljenim predsednikom Manuelom Zelayo, če bo ta pristal na izvedbo predsedniških volitev 29. novembra. Zelaya se je po skoraj treh mesecih v tujini v torek vrnil v Honduras, kjer se je v prestolnici Tegucigalpa zatekel na brazilsko veleposlaništvo.

V izjavi, ki jo je na novinarski konferenci prebral zunanji minister Carlos Lopez Contreras, je Micheletti tako prvič pristal na neposredne pogovore z Zelayo. Ob tem je izključil vsakršno možnost, da se strmoglavljeni predsednik vrne na položaj in da bi bil postavljen pod vprašaj nalog za aretacijo, ki ga je proti njemu izdalo vrhovno sodišče..

"Zelaya je državljan Hondurasa in ima vso pravico, da je tukaj," je še dejal Micheletti, ki od državnega udara 28. junija in izgona Zelaye iz države bivšemu predsedniku ni dovolil vstopa v državo.

Dodal je še, da bi dialog lahko potekal v okviru delegacije zunanjih ministrov Organizacije ameriških držav (OEA), začel pa bi se lahko prihodnji teden.

Predsednik Micheletti je pred tem še zanikal govorice, da načrtuje napad na brazilsko veleposlaništvo, kamor se je zatekel Zelaya. Na pogovore je sicer pristal, potem ko so se po vrnitvi Zelaye napetosti v državi okrepile.

Policija je morala namreč v torek s solzivcem razgnati kakih 4000 podpornikov Zelaye, ki so se zbrali v njegovo podporo pred poslopjem brazilskega veleposlaništva. Po trditvah aktivistov za človekove pravice naj bi pri tem aretirali in poškodovali več ljudi.

Brazilskemu veleposlaništvu v središču Tegucigalpe so medtem tudi prekinili dobavo elektrike in vode ter telefonske zveze. Poleg tega so zaprta letališča, v veljavi je tudi policijska ura.

Brazilija je danes Varnostni svet ZN pozvala k sklicu izrednega zasedanja o razmerah v Hondurasu. Kot je zapisala v pismu članicam VS ZN, je zaskrbljena za varnost Zelaye in osebja svojega veleposlaništva v Tegucigalpi.

Zelaya je bil strmoglavljen v državnem udaru 28. junija, potem ko je pripravljal referendum, s katerim je želel doseči spremembo ustave tako, da bi lahko na predsedniških volitvah 29. novembra kandidiral za drugi mandat.