Na Filipinih pustoši Mirinae

Na Filipinih v teh dneh spet divja neurje, tokrat prebivalcem grozi tajfun Mirinae. Potem ko je že pustošil po provinci Quezon, so ga s strahom pričakovali v Manili, kjer pa situacija ni najhujša. Čakajo še na poročilo z juga države.

Objavljeno
30. oktober 2009 22.22
Š. Ro.
Š. Ro.
Manila - Filipine je prizadelo še četrto hudo neurje v tem mesecu. Tropska nevihta je največ skode z močnim vetrom in deževjem povzročila v provinci Quezon.

Po besedah meteorologov je tajfun Mirinae potoval po enaki poti kot nevihta Ketsana, ki je na tem področju pustošila septembra in v Manili povzročila najhujše poplave v zadnjih 40 letih.

 

Mirinae naj bi filipinsko prestolnico dosegel okoli poldneva po lokalnem času. Tajfun potuje s hitrostjo 150 km/h.

 

V provinci Quezon je zaradi nevarnosti poplav svoje domove zapustilo na tisoče ljudi. Vsaj 10.000 jih je zbežalo z območji v bližini rek in večjih voda. Oblasti na nevarnost opozarjajo tudi na območju aktivnega vulkana Mayon v provinci Albay.

 

 

Na področju, kjer si ljudje še niso opomogli od zadnjih neurij, zdaj spet velja nevarnost poplav. "Glede na to, da je naša dežela še vedno precej nasičena z vodo, lahko tajfun spet povzroči poplave. Težko je napovedati, kje je največja nevarnost, a opozarjam vse prebivalce, naj bodo pripravljeni na najhujše," je povedal predstavnik civilne zaščite Ernesto Torres.

 

Prebivalci Manile so zato pripravljajo zalogo osnovnih potrebščin za naslednjih 72 ur. Oblasti so zaprle šole in na sever države poslale trajekte in tovornjake s prvo pomočjo. Odpovedanih je tudi približno 180 letov.

 

Močan veter je podiral številna drevesa, zato je oslabljena tudi oskrba z električno energijo, močno je oviran tudi promet na cestah v obalni regiji. Čeprav so meteorologi napovedovali, da lahko močno deževje sproži številne plazove, za zdaj o njih še niso poročali. "Situacija v Manili ni tako huda kot so pričakovali. Še vedno pa čakamo na poročila z juga države. Predvsem na območju Bicola, ki so ga že leta 2006 prizadeli števični plazovi, je dež verjetno povzročil kar nekaj škode," je s Filipinov sporočila Vanessa Tobin, predstavnica Unicefa.

 

V zadnjih naravnih nesrečah na tem področju je sicer umrlo več kot 900 ljudi. Najhuje jih je prizadel tajfun Parma, zaradi katerega je več kot 100.000 ljudi ostalo brez domov.