Na Kosovu navdušeno sprejeli Clintona

Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton se je po kratkem obisku v Sloveniji napotil proti Prištini, kjer so ga pričakale navdušene množice ljudi. Kosovski predsednik in premier sta se mu ob tem zahvalila za vsa prizadevanja za svobodo Kosova.

Objavljeno
01. november 2009 18.02
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Priština - Nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton je danes obiskal Kosovo, kjer je v kosovski skupščini poudaril, da mora biti Kosovo ponosno na vse, kar je doseglo v zadnjih desetih letih. Izrazil je tudi upanje, da bo mlada država kmalu postala članica EU in Nata. V Prištini, kjer ga je pričakal navdušen sprejem, se je udeležil še odkritja svojega kipa.

Clinton je v nagovoru kosovske skupščine izpostavil nekatere pomembne dosežke Kosova, kot so utrditev demokratičnih inštitucij, gradnja civilne družbe, lanska razglasitev neodvisnosti in članstvo v Mednarodnem denarnem skladu (IMF). "In upam, da boste kmalu tudi del EU in Nata," je dejal Clinton.

 

Kot je dodal, je ponosen na Kosovo in na dejstvo, da je imel priložnost, da tu "odigra majhno vlogo". Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu in premier Hashim Thaci pa sta se Clintonu zahvalila za njegova prizadevanja za "svobodo Kosova".

 

"V Prištini se nahajate med ljudmi, ki vas spoštujejo in ki vam bodo vedno hvaležni. Vi ste ustvarjalec miru in svobode," je dejal Sejdiu in spomnil na Clintonova prizadevanja med vojno na Kosovu. Thaci je Clintona medtem označil za heroja in mu pripisal del zaslug za to, da prebivalci Kosova danes živijo v svoji lastni državi.

 

Po seji skupščine se je Clinton v Prištini, kjer je po njem že poimenovana ulica, udeležil odkritja svojega 3,5 metra visokega pozlačenega kipa. Na prizorišču ga je z vzklikanjem in ploskanjem pozdravilo nekaj tisoč prebivalcev Prištine, ki so mahali z zastavami ZDA in Kosova. Clinton je Kosovcem ob tem obljubil svojo podporo tudi v prihodnosti.

 

Kosovski Albanci Clintona slavijo kot junaka in celo rešitelja, saj mu pripisujejo ključno vlogo pri odločitvi zveze Nata, ki je leta 1999 z bombardiranjem vojaških ciljev v takratni Zvezni republiki Jugoslaviji prisilila režim Slobodana Miloševića k umiku s Kosova.

 

Clinton je Kosovo prvič obiskal že leta 1999, nazadnje pa je bil tam leta 2003, ko je med drugim prejel častno univerzitetno diplomo.