Na turneji, da pomiri nezadovoljstvo

Ameriški podpredsednik Joe Biden je po obisku Poljske prispel v Romunijo, kjer se je srečal z romunskim predsednikom Traianom Basescujem. Biden je izrazil zadovoljstvo, ker Romunija podpira ameriški načrt protiraketne obrambe.

Objavljeno
22. oktober 2009 15.30
Mo.Z.
Mo.Z.
Bukarešta - Ameriški podpredsednik Joe Biden z obiskom Romunije nadaljuje vzhodnoevropsko turnejo, v okviru katere je že obiskal Poljsko, pričakujejo pa ga še v Pragi. Biden je po srečanju z romunskim predsednikom Traianom Basescujem izrazil zadovoljstvo, ker Romunija podpira novi ameriški načrt protiraketne obrambe v regiji.

Cilj turneje ameriškega podpredsednika je pomiriti nezadovoljstvo zaradi odločitve ameriškega predsednika Baracka Obame, da opusti načrt svojega predhodnika Georgea Busha o namestitvi protiraketnega ščita v Vzhodni Evropi, ki bi območje ščitil pred iranskimi raketami dolgega dosega.

 

Obama je sredi septembra sporočil, da ščita, kakršnega je predvidela prejšnja administracija, ne bodo namestili, saj so ugotovili, da Iran pri izdelavi raket ne napreduje tako hitro, da bi lahko ogrožal regijo. Ščitu je sicer ostro nasprotovala Moskva, ki je trdila, da je uperjen proti njej.

 

Za razliko od Češke in Poljske Obamova odločitev Romunije ni toliko vznejevoljila in Bukarešta je takoj izrazila podporo novemu ameriškemu načrtu o zaščiti območja pred raketami kratkega in srednjega dosega. Biden je v Bukarešti dejal, da je novi predlog bolj prilagojen razmeram v regiji in bo ta deležna dobre zaščite.

 

Romunski predsednik Basescu je sicer poudaril, da je treba z Rusijo vzdrževati "pragmatične odnose".

 

Tema današnjega obiska tudi Moldavija

 

Biden je zatrdil, da Washington podpira demokratični proces v tej državi, kjer je konec septembra oblast prevzela proevropsko usmerjena vlada, ki je na julijskih parlamentarnih volitvah premagala komuniste.