Na volitvah slavila Združena Rusija

Na lokalnih volitvah v Rusiji je prepričljivo zmagala stranka Združena Rusija, ki je osvojila 66 odstotkov glasov. S 13 odstotki glasov se je v regionalni parlament uvrstila še Komunistična stranka.

Objavljeno
12. oktober 2009 10.13
Ma. J./Polona Frelih
Ma. J./Polona Frelih
Moskva - Na včerajšnjih lokalnih volitvah v Rusiji je prepričljivo zmagala stranka Združena Rusija ruskega premiera Vladimirja Putina, ki je osvojila 66 odstotkov glasov. S 13 odstotki glasov se je v regionalni parlament, za vstop v katerega je potrebno zbrati najmanj sedem odstotkov glasov, uvrstila tudi Komunistična stranka.

Nacionalistična Liberalno demokratska stranke (LDPR) Vladimirja Žirinovskega je zbrala 6,9 odstotka glasov, izven parlamenta pa je ostala tudi opozicijska stranka Jabloko, ki je zbrala pet odstotkov glasov.

Demokratični napredek na testu (iz ponedeljkove tiskane izdaje Dela)

30 milijonov volilnih upravičencev iz 76 od 83 ruskih regij je včeraj izbiralo predstavnike lokalnih oblasti, v čečenskem in inguškem glavnem mestu pa so prvič volili župana. Regionalne volitve so pomembne predvsem zato, ker so lakmusov test demokratičneg napredka Rusije v času predsedovanja Dmitrija Medvedjeva. Ta je napovedal konec monopola vladajoče Enotne Rusije in »začetek novih časov za demokracijo«. Obljub ni izpolnil, ocenjuje Lilija Šibanova iz neodvisne ustanove za opazovanje volitev Golos: »Medvedjev pravi, da potrebujemo politično konkurenco in multipartijski sistem, pokazalo pa se je ravno obratno. Tekme med političnimi strankami praktično ni bilo.«

Najboljši dokaz za njene trditve je sama Moskva, ki jo »krasijo« izključno predvolilni plakati vladajoče Enotne Rusije. »Držimo besedo in delo opravimo do konca«, je mogoče prebrati pod portretom ruskega premiera Vladimirja Putina, ki na Novem Arbatu vabi h glasovanju za kandidate iz vladajoče Enotne Rusije. Ta si v ruskem glavnem mestu obeta popolno zmago, medtem ko bo edina opozicijska stranka Jabolko po javnomnenjskih raziskavah le težko dosegla sedemodstotni volilni prag. »Predvolilna tekma ni bila poštena. Volitve niso bile poštene. V zadnjem letu se je politična konkurenca celo zmanjšala,« je bil kritičen predsednik Jabolka Sergej Mitrohin.

Volitve v moskovsko mestno dumo, ki upravlja z več kot 27 milijard evrov vrednim proračunom, so za farso označili tudi drugi opozicijski politiki, ki jim je volilna komisija sodelovanje na volitvah preprečila na najrazličnejše načine. Nekatere je zavrnila zaradi domnevno neveljavnih podpisov, ki jih je treba zbrati v skladu z novo volilno zakonodajo, s katero se je »proslavil« prav Medvedjev, domnevno nepravilno izpolnjenih obrazcev za prijavo in celo zato, ker da so predložili neveljavne osebne dokumente. »Te volitve so nezakonite,« ocenjuje Boris Nemcov, ki sopredseduje opozicijski koaliciji Solidarnost. Nekdanji premier, zdaj opozicijski politik Mihail Kasjanov, je pozval k bojkotu volitev.

Več v ponedeljskovi tiskani izdaji Dela