Obama končno predstavil zdravstveno reformo

Ameriški predsednik Barack Obama je z enim izmed najbolj kritičnih govorov v času svojega predsedovanja ameriški kongres seznanil s svojimi načrti za reformo zdravstva. Poudaril je, da je skrajni čas za ukrepanje.

Objavljeno
10. september 2009 11.31
Ma. J.
Ma. J.
Washington - Ameriški predsednik Barack Obama je z enim izmed najbolj kritičnih govorov v času svojega predsedovanja ameriški kongres seznanil s svojimi načrti za reformo zdravstva. Poudaril je, da je skrajni čas za ukrepanje, zato je člane kongresa pozval k sodelovanju.

Obama je pred kongresom povedal, da so ZDA edina razvita država, ki so dovolile, da se milijoni njenih državljanov, ki niso zavarovani, spopadajo s stisko. „Vsi razumemo veliko stisko, v katero so potisnjeni nezavarovani državljani, ki jim do bankrota manjka samo ena bolezen ali ena nesreča," je dejal ameriški predsednik. Zato namerava izboljšati zdravstveno zavarovanje za tiste, ki ga imajo, in oblikovati javno zavarovalnico za Američane, ki zavarovanja nimajo.

Obama: Sistem ne deluje dobro


Obama je prepričan, da trenutni sistem ne služi najbolje niti tistim Američanom, ki so že zavarovani, zato je dejal, da namerava z reformo preprečiti zlorabe v obstoječem sistemu, odstopanje od pogodb z bolnimi zavarovanci in zviševanje premij za najbogatejše. Poleg tega namerava ameriški predsednik od zavarovalnic zahtevati kritje stroškov rutinskih pregledov in preventivnega zdravljenja. Obama je ob tem zagotovil, da reforma Američanov z zavarovanjem ne bo silila v spremembe, kljub temu pa bo dobra za vse, saj bo upočasnila rast stroškov in proračunskega primanjkljaja.

Glede najbolj sporne točke reforme, ustanovitve javne zavarovalnice, kar republikanci označujejo za uvajanje socializma, pa je ameriški predsednik okrcal tako demokrate kot republikance. Levici je sporočil, naj si zapomni, da je osnovno načelo reforme dostopnost zavarovanja za vse, ne glede na način, desnico pa je pozval, naj ne zavaja s trditvami o državnem prevzemu zdravstva.

Ameriški predsednik ne namerava odnehati


Obama je zagotovil, da ne namerava odnehati, nekatere navedbe kritikov načrtovane reforme pa je označil za laži. Nasprotniki reforme so namreč poleti uspešno zmedli Američane, saj mnogi izmed njih sedaj mislijo, da se jim obeta socializem in evtanaziranje starejših ljudi. Obama je zato izrekel tudi nekaj ostrih besed in govorice o "odborih smrti za starce" označil za navadne laži.