Ogorčen boj za »talibsko mesto«

Spopadi med pakistansko vojsko in talibi v provinci Južni Vaziristan se nadaljujejo tudi danes, še posebej srditi boji pa so izbruhnili v mestu Kotkai, ki ga talibi branijo z vsemi silami.

Objavljeno
20. oktober 2009 13.37
Ma. J.
Ma. J.
Islamabad - Spopadi med pakistansko vojsko in talibi v provinci Južni Vaziristan se nadaljujejo tudi danes, še posebej srditi boji pa so izbruhnili v mestu Kotkai, ki ga talibi branijo z vsemi silami. Vojska poleg tega lokalne plemenske voditelje poziva, naj se uprejo skrajnežem.

Po poročanju pakistanske vojske so varnostne sile ponoči prevzele nadzor nad mestom Kotkai, v katerem domnevno živita vodja talibov Hakimullah Mehsud in Qari Hussain, ki je odgovoren za usposabljanje samomorilskih napadalcev, zjutraj pa so talibi sprožili močno ofenzivo, uničili vojaške točke in ubili sedem vojakov.

Po poročanju pakistanske vojske naj bi bilo več novih žrtev tudi med talibi, in sicer je mrtvih že več kot 80 skrajnežev, čeprav talibi po drugi strani trdijo, da niso izgubili niti enega borca. Natančno število žrtev je sicer nemogoče potrditi, saj vojska novinarjem ne dovoli vstopiti na vojno območje, vse komunikacijske linije pa so pretrgane.

Južni Vaziristan je medtem zapustilo že več kot 112.000 civilistov. »Skoraj 4.477 družin oziroma 32.000 posameznikov se je registriralo (kot begunci op. a.) od 13. oktobra, poleg 11.000 družin oziroma 80.500 ljudi, ki so Južni Vaziristan zapustili vse od maja,« je povedala predstavnica begunskega centra ZN Ariane Rummery. Dodala je, da registracija beguncev poteka na več točkah v mestih Tank in Dera Ismail Khan. Pakistanski notranji minister Qamar Zaman Kaira pa je včeraj napovedal, da bodo kmalu začeli z razdeljevanjem hrane in ostalih življenjskih potrebščin, družinam pa bodo vsak mesec namenili tudi 60 dolarjev finančne pomoči.

Na univerzi v Islamabadu eksplodirali bombi


Na mednarodni islamski univerzi v pakistanski prestolnici Islamabad sta davi odjeknili dve eksploziji, v katerih so po poročanju policije in prič življenje izgubile štiri osebe, najmanj 13 pa je ranjenih.

Pakistan je sicer v zadnjem mesecu dni pretreslo več eksplozij in napadov skrajnežev, v katerih je življenje izgubilo najmanj 170 ljudi. Za napade pakistanske oblasti obtožujejo Al Kaido in talibe.