Orkan Jimena dosegel obalo Mehike

Močni vetrovi, valovi in silovito deževje orkana Jimena so pozno sinoči dosegli območje mehiške Baje California. Kot so napovedovali vremenoslovci, je orkan sinoči sicer oslabil do tretje kategorije.

Objavljeno
02. september 2009 11.36
Ma. J.
Ma. J.
Los Cabos - Močni vetrovi, valovi in silovito deževje orkana Jimena, enega izmed največjih letos, so pozno sinoči dosegli območje mehiške Baje California. Kot so napovedovali vremenoslovci, je orkan sinoči sicer oslabil do tretje kategorije. Kljub temu lahko vetrovi, ki sedaj pihajo z močjo 185 kilometrov na uro, na ogroženem območju še vedno povzročijo veliko škode.

Mehiška vlada je na ogroženem območju razglasila izredne razmere, zato so šole, pristanišča in večina podjetij zaprtih. Oblasti so poleg tega pripravile zavetišča za 29000 ljudi, Rdeči križ in mehiška vojska pa zbirata pomoč, ki bo potrebna po orkanu.

Po podatkih lokalnih oblasti je območje v vsej zgodovini najhuje prizadel orkan četrte stopnje Juliet, ki je pustošil septembra 2001. Povzročil je smrt več ljudi in za dobrih 20 milijonov dolarjev škode.

Medtem se je nad Atlantikom razvila nova tropska nevihta Erika, z vetrovi, ki pihajo z močjo do 95 kilometrov na uro, ki pa bi se v naslednjih dneh lahko okrepili.