Orkan Rick terjal dve življenji

Orkan Rick, ki bo predvidoma v sredo zjutraj dosegel zahodno obalo Mehike, je terjal življenje dveh ljudi. Ponoči je sicer orkan pete stopnje oslabel, tako da vetrovi sedaj pihajo z močjo 113 kilometrov na uro.

Objavljeno
20. oktober 2009 10.50
Ma. J.
Ma. J.
Los Cabos - Orkan Rick, ki bo po napovedih ameriškega Nacionalnega centra za orkane v sredo zjutraj dosegel zahodno obalo Mehike, je terjal življenje dveh ljudi. Ponoči je sicer orkan pete stopnje oslabel, tako da vetrovi sedaj pihajo z močjo 113 kilometrov na uro, potem ko so preko vikenda dosegali tudi 290 kilometrov na uro.

Prva žrtev orkana je bil 38-letni domačin, ki so ga močni valovi med ribarjenjem treščili ob skale, med plavanjem na plaži El Medano pa je včeraj utonil še 16-letni deček, ki so ga visoki valovi potegnili v ocean. Vodja civilne zaščite iz Los Cabosa Francisco Cota je dejal, da so oblasti že vzpostavile patrulje, ki nadzorujejo obalo in preprečujejo podobne dogodke.

Po napovedih ameriškega Nacionalnega centra za orkane bodo visoki valovi naslednje dni udarjali ob obalo Baja California. Lokalne oblasti so v bližnji šoli zato vzpostavile zavetišče, saj nameravajo iz najbolj ogroženih območij evakuirati okoli 15.000 ljudi.

Rick je že sedmi orkan, ki se je letos razvil v severnem delu vzhodnega Tihega oceana. Preden je izgubil nekaj svoje moči, je veljal za drugi najmočnejši orkan na tem območju od leta 1966, ko so začeli beležiti njihovo pojavljanje. Močnejši je bil le orkan Linda septembra 1997, z vetrovi, ki so dosegali hitrost 296 kilometrov na uro.