Papež razglasil pet novih svetnikov

Papež Benedikt XVI. je v Vatikanu razglasil pet novih svetnikov, s čimer se je število svetnikov, ki jih je razglasil od začetka pontifikata, povzpelo na 28. Sveta maša je potekala v baziliki svetega Petra.

Objavljeno
11. oktober 2009 17.34
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Vatikan - Papež Benedikt XVI. je danes v Vatikanu razglasil pet novih svetnikov, s čimer se je število svetnikov, ki jih je razglasil od začetka pontifikata, povzpelo na 28. Svete maše, ki je potekala v baziliki svetega Petra, so se med drugim udeležili belgijski kralj Albert II., poljski predsednik Lech Kaczynski ter francoski premier Francois Fillon.

Med svetnike so se z današnjo papeževo razglasitvijo tako vpisali francoska redovnica Jeanne Jugan, belgijski duhovnik Jozef Damien de Veuster, nekdanji poljski nadškof Zygmunt Szczesny Felinski in španska meniha Francisco Coll y Guitart in Rafael Arnaiz Baron. Vrhovni poglavar Rimskokatoliške cerkve je sicer aprila že razglasil pet svetnikov, skupno pa jih je v svojem štiri leta in pol trajajočem pontifikatu razglasil 28.

 

Med današnjim obredom, ki je trajal dobri dve uri, je papež med drugim poudaril, da se je pet novih svetnikov začasa svojega življenja odzvalo na Jezusov klic, ne da bi pri tem razmišljali o svojih osebnih koristih. "Njihova popolnost v veri je človeku pogosto nerazumljiva. Sami so jo sprejeli in ji posvetili življenje, ki so ga živeli v skladu z evangelijem," je o novorazglašenih svetnikih med sveto mašo povedal Benedikt XVI.

 

Sprva je bilo sicer predvideno, da se bo slovesnost zaradi velikega števila navzočih romarjev odvijala na trgu pred baziliko svetega Petra. Iz Vatikana sicer niso sporočili, zakaj so se nazadnje kljub vsemu odločili za mašo v baziliki, najverjetneje pa vzrok za tako odločitev tiči v nevihtah, ki so v zadnjih dneh besnele nad Rimom. Po končani slovesnosti je papež s svojega balkona pozdravil množico vernikov, ki so se zbrali na trgu Svetega Petra.

 

Papež je sicer že nakazal, da namerava nekoliko upočasniti trend novih beatifikacij in razglasitev novih svetnikov. Njegov predhodnik, pokojni papež Janez Pavel II., je namreč v svojem 26-letnem pontifikatu razglasil 482 novih svetnikov, poleg tega je sprožil tudi 1338 postopkov za beatifikacijo.