Papež: Vera in upanje pregnana

Osrednji dogodek papeževega obiska na Češkem je bila maša na odprtem prizorišču ob brnskem letališču, katere se je udeležilo okoli 120.000 vernikov. Jutri bo papež mašo daroval še v kraju Stara Boleslav.

Objavljeno
27. september 2009 15.27
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Brno - Papež Benedikt XVI., ki se mudi na pastoralnem obisku na Češkem, je med današnjo mašo v Brnu poudaril, da tehnološki in gospodarski napredek ne zagotavljata "moralne blaginje". Maša, ki se je na odprtem prizorišču ob brnskem letališču udeležuje okoli 120.000 vernikov, velja za osrednji dogodek papeževega obiska na Češkem.

 

Kot je poudaril papež, sta vera in upanje v sodobnem svetu pod velikim pritiskom, saj sta "pregnana" v zasebno in druge posvetne sfere, medtem ko se javno življenje vse bolj zateka k znanstvenemu in gospodarskemu napredku. "Vsi pa vemo, da je ta napredek dvorezen meč, saj odpira nove možnosti tako za dobro kot za zlo," je poudaril poglavar Rimskokatoliške cerkve.

 

Dodal je še, da se Češka, tako kot mnoge druge države, sooča z okoliščinami, ki pogosto predstavljajo radikalne izzive za vero in s tem tudi za upanje. "Tehnološki napredek in izboljšanje socialnih struktur sta seveda pomembna in tudi nujna, kljub temu pa ne zagotavljata moralne blaginje družbe. Človek se mora sicer razbremeniti fizičnih pritiskov, še bolj pomembno pa je, da se osvobodi zla, ki teži njegovo dušo," je še poudaril Benedikt XVI.

 

V Brnu se je danes poleg čeških zbralo tudi precejšnje število vernikov iz Avstrije, Nemčije, Slovaške in Poljske, ki jih je papež nagovarjal v italijanskem jeziku. V Vatikanu so sicer pred obiskom napovedovali, da bi se v Brnu utegnilo zbrati tudi do 200.000 vernikov.

 

Po današnjem vrhunec papeževega obiska na Češkem, bo Benedikt XVI. v ponedeljek mašo daroval še v kraju Stara Boleslav, ki je prizorišče mučeništva sv. Venčeslava, zavetnika Češke, zaradi česar imajo Čehi v ponedeljek tudi državni praznik.

 

Papež je obisk začel v soboto v Pragi. Ob prihodu na tamkajšnje letališče je ob skorajšnji 20. obletnici žametne revolucije v Pragi pozdravil padec "zatiralskih režimov" v Vzhodni Evropi. "Padec Berlinskega zidu je zaznamoval preobrat v svetovnih zgodovini, še posebej pa za države v Srednji in Vzhodni Evropi, ki jim je omogočil, da so kot suvereni dejavniki v združenju narodov zavzeli mesto, ki jim pripada," je v nagovoru ob prihodu dejal papež.

 

Papeža so na letališču v Pragi pozdravili češki predsednik Vaclav Klaus, praški nadškof, kardinal Miloslav Vlk, in vodja češke škofovske konference in nadškof Olomuca Jan Graubner.

 

Namen papeževega obiska je predvsem krepitev vere med tamkajšnjim močno sekulariziranim prebivalstvom. Država, ki je "geografsko in zgodovinsko v osrčju Evrope, mora po tragedijah minulega stoletja znova najti temelje vere in upanja", je že med molitvijo prejšnjo nedeljo v Castel Gandolfu dejal poglavar Rimskokatoliške cerkve.

 

Češka družba velja za močno sekularizirano. Na zadnjem štetju prebivalstva leta 2001 se je le dobra tretjina prebivalcev izrekla za verne (3,29 milijona od 10,23 milijona). Rimskokatoliška cerkev je sicer kljub veliki izgubi vernikov še vedno največja cerkev v državi, saj se je v cenzusu 26,8 odstotka prebivalcev izreklo za katoličane.