Poplave v Manili vzele že 240 življenj

Katastrofalne poplave, ki so prizadele filipinsko prestolnico, so doslej terjale že približno 240 življenj. Brez domov je ostalo na tisoče ljudi, ti se zatekajo v evakuacijske centre, ki kar pokajo po šivih.

Objavljeno
29. september 2009 10.39
Š. Ro.
Š. Ro.
Manila – Poplave, ki so minuli konec tedna zajele filipinsko prestolnico, so zahtevale že 240 življenj, so sporočile filipinske oblasti.

 

Država je ob katastrofi že zaprosila za pomoč tujih držav. Ta trenutek je namreč brez domov ostalo več kot 450.000 ljudi, ki so zdaj nastanjeni v evakuacijsikih centrih, kjer pa jim že zmanjkuje oblek in hrane. Predsednica Gloria Arroyo je v ta namen odprla tudi predsedniško palačo, kamor se lahko zatečejo ljudje in prejmejo osnovne življenjske potrebščine.

 

"Žal ne moremo sprejeti vseh, ki bi to želeli, saj nam to preprečujejo logistični in varnostni ukrepi," so povedali v predsedniški palači, kamor so se zgrinjale množice ljudi, med katere so prostovoljci razdelili pakete s hrano. "Trudimo se po naših najboljših močeh, da bi za vse zagotovili najnujnejše. Žal nse zavedamo, da lahko situacija postane še bolj resna, še nam bo teh potrebščin zmanjkalo," je povedal minister za obrambo Gilberto Teodoro. Dejal je še, da je reševalnim ekipam doslej uspelo rešiti približno 8.000 ljudi, še naprej pa nadaljujejo tudi z iskanjem trupel v vodi in blatu.


Število brezdomcev se je v enem dnevu povečalo kar za trikrat. A kot kaže, močno deževje še ne bo ponehalo, saj vremenoslovci za konec tedna spet napovedujejo nove nevihte, zaradi česar pomoč najbolj ogroženim še otežena.

 

Gre za najhujše poplave na Filipinih v zadnjih 40 letih. Oblasti pričakujejo, da se bo število smrtnih žrtev še povečalo, ogromna bo tudi gmotna škoda v Manili.

 

Tropska nevihta Ketsana, ki je v soboto zajela Manilo, se je zdaj obrnila proti Južnemu kitajskemu morju, zato jo zdaj v strahu pričakujejo v Vietnamu. Tamkajšnje oblasti so že evakuirale 170.000 ljudi. Ketsana naj bi Vietnam dosegla popoldne po lokalnem času, močno deževje je državo zajelo že včeraj.