Pozornost se seli na Češko

Lizbonska pogodba po podpisu poljskega predsednik Kaczynskega zdaj čaka le še na Češko. Njihov premier Jan Fisher je že izrazil prepričanje, da bi lahko postopek ratifikacije zaključili v doglednem času. Odzvali sta se tudi že Francija in Nemčija.

Objavljeno
10. oktober 2009 14.37
Da. O./Ti. Kr. /STA
Da. O./Ti. Kr. /STA
Varšava - Poljski predsednik Lech Kaczynski je med posebno slovesnostjo v Varšavi podpisal Lizbonsko pogodbo, s čimer je postopek ratifikacije nove evropske pogodbe na Poljskem zaključen. Kaczynski je tako odpravil še predzadnjo oviro na poti k ratifikaciji nove pogodbe EU v vseh 27 državah članicah povezave.

Poljski predsednik je ratifikacijo pogodbe podpisal na slovesnosti, na katero je povabil najvišje predstavnike EU na čelu s predsedujočim uniji, švedskim premierom Frederikom Reinfeldtom, predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom in predsednikom Evropskega parlamenta, rojakom Jerzyjem Buzekom.


Ob podpisu je dejal, da pogodba pomeni "spremembo kakovosti" EU, izrazil pa je tudi prepričanje, da bo poskus z novo institucionalno ureditvijo povezave uspel.


Že pred tem se je Kaczynski srečal z Barrosom, o katerem sta spregovorila o prihodnosti EU po začetku veljave reformne pogodbe, ki naj bi poenostavila delovanje razširjene unije, naredila proces sprejemanja odločitev v EU bolj učinkovit in okrepila mednarodno vlogo sedemindvajseterice.


Poljski parlament je že pred časom ratificiral Lizbonsko pogodbo, vendar je Kaczynski vztrajal, da ratifikacije ne bo podpisal, dokler dokumenta na referendumu ne potrdijo Irci. Potem ko so ti pred dobrim tednom v drugem poskusu Lizbonsko pogodbo podprli, je poljski predsednik napovedal, da s podpisom ne bo zavlačeval in danes svojo obljubo izpolnil.


Češka tako ostaja edina članica unije, ki postopka ratifikacije še ni zaključila. Kdaj bo zaključen postopek ratifikacije na Češkem, kjer dokument prav tako čaka samo še na podpis predsednika države, še ni jasno. Predsednik Vaclav Klaus je namreč napovedal, da bo s podpisom čakal do odločitve češkega ustavnega sodišča glede skladnosti pogodbe s češko ustavo, v četrtek pa je za podpis postavil celo še nov pogoj. Predsednik, ki s svojo trmo dviga pritisk mnogim vodilnim predstavnikom EU, želi namreč dodati še končno opombo k pogodbi, vezano na Listino temeljnih pravic.


Se je pa na današnji podpis Poljske že odzval češki premier Jan Fisher, ki je izrazil prepričanje, da bi lahko Češka kot zadnja izmed članic EU postopek ratifikacije zaključila v doglednem času. Tudi češki minister za evropske zadeve Stefan Fülle je v čestitki Poljski ob zaključku ratifikacijskega postopka izrazil upanje, da bo češki predsednik Klaus pogodbo vendarle podpisal še letos, da bi tako lahko začela veljati s 1. januarjem 2010 oz. leto kasneje kot sprva predvideno.


Kaczynskijev podpis so pozdravili že tudi v Parizu. "Ta, šestindvajseta ratfikacija zaključuje novo etapo, ki nas približuje začetku veljave Lizbonske pogodbe. To si želimo v najkrajšem možnem času, oz. do konca leta, kot so se dogovorile članice unije," je v izjavi za javnost zapisal francoski zunanji minister Bernard Kouchner.


Zadovoljstvo ob poljski ratifikaciji Lizbonske pogodbe je izrazila tudi Nemčija. "Prešli smo predzadnjo stopnjo k uveljavitvi pogodbe," je bil zadovoljen nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Ob tem je pozval Češko, naj kmalu sledi Poljski in omogoči, da bo Lizbonska pogodba končno lahko stopila v veljavo. "Lizbonska pogodba je nujen temelj za enotno in močno Evropo," je zatrdil.