Pred tajfunom pobegnilo skoraj pol milijona ljudi

Filipine je dosegel še tajfun Parma. Strah pred novimi poplavami v prestolnici je številne družine pregnal iz domovanj, na severu Filipinov pa so oblasti evakuirale na tisoče ljudi.

Objavljeno
03. oktober 2009 22.50
Ma. J.
Ma. J.
Manila - Potem, ko je Filipine opustošila tropska nevihta Ketsana, je otočje dosegel še tajfun Parma, ki pa je ponoči spremenil smer in prizanesel prestolnici Manila. Strah pred novimi poplavami v prestolnici je sicer številne družine pregnal iz domovanj, na severu Filipinov pa so oblasti evakuirale na tisoče ljudi. Skupno je tako zaradi tajfuna domove zapustilo skoraj pol milijona ljudi.

Obilno deževje in močni vetrovi so danes močno prizadeli obalno območje največjega otoka Luzon, kjer je veter podiral drevesa in električne drogove ter uničeval domove in mostove. Glavni udarec pa je tajfun danes zadal mestu Tuguegarao City, kjer je v šestih urah padlo 1,2 metra dežja. Zaradi obilnih padavin so umrli štirje ljudje, številka pa bo najverjetneje narasla.

Številne žrtve pa je terjal tudi tajfun Ketsana, ki je v minulih dneh opustošil jugovzhodno Azijo. Umrlo je namreč več kot 400 ljudi, več kot dva milijona ljudi pa je ostalo brez domov. Pred Ketsano je na tem območju avgusta divjal tajfun Morakot. Ta je na Tajvanu povzročil zemeljske plazove in najhujše poplave v 50 letih ter terjal številne mrtve. Smrtne žrtve je Morakot zahteval tudi na Filipinih in na Kitajskem.