Prestrašeni prebivalci se ne želijo vrniti na obalo

Na otokih Samoa in Ameriška Samoa ter otočju Tonga, ki jih je prizadel cunami, reševalci in vojska nadaljujejo z odstranjevanjem posledic, zbiranjem pomoči in iskanjem pogrešanih.

Objavljeno
02. oktober 2009 13.18
Ma. J.
Ma. J.
Apia - Na otokih Samoa in Ameriška Samoa ter otočju Tonga, ki jih je v začetku tedna prizadel cunami, reševalci in vojska nadaljujejo z odstranjevanjem posledic, zbiranjem pomoči in iskanjem pogrešanih.

Število žrtev torkovega potresa in popotresnega vala je naraslo na 169. Na Samoi je sicer umrlo 129, na Ameriški Samoi 31, na otočju Tonga pa devet ljudi. Reševalci, ki bodo z iskanjem trupel nadaljevali še tri tedne, mrtve še vedno vlečejo iz vode, nekaj pa so jih našli tudi zasutih s peskom, blatom in ruševinami.

Številni prebivalci območja, ki so v strahu pred cunamijem pobegnili v višje ležeče predele, so preveč prestrašeni, da bi se vrnili v svoje vasi. Reševalci za njih zbirajo vodo, hrano in oblačila. Številni izmed njih zaradi smradu razpadajočih trupel nosijo maske.

Nekateri preživeli so sicer že začeli s pokopavanjem svojih najdražjih, drugi pa se pripravljajo na velik skupinski pogreb, ki bo v četrtek.