Pripravljeni smo na soočenje s silami teme

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je v govoru ob letni vojaški paradi dejal, da si nobena država ne bo drznila napasti Irana, tuje sile pod poveljstvom ZDA pa je pozval k odhodu iz regije.

Objavljeno
22. september 2009 13.05
Ka.K./Da. O./STA
Ka.K./Da. O./STA

Teheran - Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je danes dejal, da si nobena država ne bo drznila napasti Irana, tuje sile pod poveljstvom ZDA pa je pozval k odhodu iz regije. To je dejal v govoru na letni vojaški paradi, ki so jo v predmestju Teherana pripravili ob obletnici začetka iransko-iraške vojne leta 1980.

"Nobena sila si ne bo nikoli drznila pomisliti na napad na Iran. Iran je danes izkušen in močan. Naša vojska je pripravljena na soočenje s silami teme. Če bo kdo od koderkoli hotel streljati na nas, mu bomo odrezali roke," je dejal iranski predsednik.


Izraelski premier Benjamin Netanjahu ni nikoli zanikal možnosti napada na Iran ob vztrajanju, da Izrael ne bo dovolil režimu v Teheranu, ki je že večkrat dejal, da bi bilo treba Izrael izbrisati z zemljevida, da bi imel jedrsko orožje.


Ahmadinedžad, ki bo danes odpotoval v New York na zasedanje Generalne skupščine ZN, je ob tem sile pod poveljstvom ZDA pozval k odhodu iz Afganistana in Iraka.


"Svetujemo vam, da se vrnete v domovino in da svoje velike vojaške proračune uporabite za rešitev problemov vaših državljanov. Kot ste videli v Iraku in Afganistanu, ljudje v regiji niso naklonjeni navzočnosti tujcev in nemogoče je, da bi imele tuje sile v regiji dolgoročna vojaška oporišča," je dejal na paradi, ki so se je udeležili najvišji predstavniki vojske in države.


Po govoru Ahmadinedžada je potekala letna vojaška parada ob obletnici začetka iransko-iraške vojne, ki je izbruhnila kmalu po islamski revoluciji v Iranu leta 1979. V skoraj desetletju spopadov je terjala skoraj milijon življenj na obeh straneh.


Na paradi, na kateri je sodelovalo več tisoč vojakov, je vojska predstavila protiraketno obrambo ter rakete šahab-3 in sedžil. Slednjo, ki ima domet okoli 2000 kilometrov, so prvič predstavili v javnosti. Prizorišče so preletavala bojna letala iranske proizvodnje saegheh. Na vojaških vozilih pa so bili pripeti napisi: "Smrt Izraelu. Smrt Ameriki".


Ahmadinedžad je sicer omenjeno dejal le nekaj dni pred srečanjem Irana s predstavniki šestih držav o zadnjem paketu predlogov Teherana, ki bo 1. oktobra. Iranski zunanji minister Manušer Motaki je sicer v ponedeljek izrazil upanje, da bodo na pogovorih uspeli zgraditi zaupanje.