Protesti zaradi zakona o splavu

Nasprotniki splava iz vse Španije so se v Madridu zbrali na množičnem protestu proti liberalizaciji 24 let starega zakona o umetni prekinitvi nosečnosti. Organizatorji pričakujejo, da bo nasprotovanje zakonu, izrazilo več kot milijon ljudi.

Objavljeno
17. oktober 2009 19.57
Ka.K./STA
Ka.K./STA

Madrid - Podporniki 42 organizacij in katoliških združenj, ki nasprotujejo splavu, so v špansko prestolnico prispeli s 600 avtobusi. Protest podpirata tudi opozicijska konservativna Ljudska stranka in Katoliška cerkev.

 

Udeleženci protesta, med katerimi naj bi bil tudi nekdanji premier Jose Maria Aznar, so pod transparenti s slogani, kot so "Za življenje, ženske in materinstvo" in "Vsako življenje šteje", prehodili 1,5 kilometra po središču Madrida.

 

Po nekaterih napovedih naj bi nasprotniki splava načrtovali proteste tudi pred španskimi veleposlaništvi v drugih državah, vključno z Italijo, Francijo, Poljsko, Irsko, ZDA, Nigeriji in več državami v Latinski Ameriki.

 

Protest "ni usmerjen le proti umiku novega zakona, osnovno sporočilo je, da se bo razprava nadaljevala, dokler bo v Španiji en sam splav", je za španski časnik ABC povedal vodja Benigno Blanco, vodja Foruma za družino, ki je eden izmed organizatorjev protesta.

 

Predlog zakona o umetni prekinitvi nosečnosti, ki ga je vlada pod vodstvom premiera Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera potrdila minuli mesec, dovoljuje prekinitev nosečnost za ženske stare najmanj 16 let, in sicer do 14. tedna nosečnosti, v primeru tveganja za materino zdravje ali okvare ploda pa do 22. tedna. Splav je možen tudi pozneje, če bi imel plod resno ali neozdravljivo bolezen.

 

Trenutni zakon, ki velja od leta 1985, splav medtem dovoljuje pod bolj omejenimi pogoji. Španski parlament naj bi o novi zakonodaji, ki temelji na zakonih v večini držav EU, razpravljal novembra.

 

Glede na javnomnenjsko raziskavo, ki jo je v petek objavil ABC, 42 odstotkov Špancev verjame, da za reforme ne obstaja velika javna podpora, medtem ko jih 38 odstotkov verjame, da obstaja. Raziskava, objavljena v začetku meseca v časniku La Vanguardia, medtem ugotavlja, da majhna večina Špancev nasprotuje reformam zakona.