»Smrt diktatorju!«

Policija se je na zborovanju ob 30-letnici zajetja talcev v Teheranu spopadla s protestniki. Nekaj izmed njih je bilo aretiranih, policija pa je uporabila tudi vodne topove. Medtem Obama Iran poziva k izboljšanju odnosov.

Objavljeno
04. november 2009 10.01
Mo.Z.
Mo.Z.
Teheran/Washington - Policija se je na zborovanju ob 30-letnici zajetja talcev v Teheranu spopadla s protestniki. Nekaj izmed njih je bilo aretiranih, policija pa uporablja tudi vodne topove. Protestniki po poročanju Reuters vzklikajo "Smrt diktatorjem!". Tako bo letošnji protiameriški dan v Iranu zaznamovalo tudi nestrinjanje z iranskimi volitvami 12. junija ter s ponovno zmago Mahmuda Ahmadinedžada, ki je v islamski republiki že po volitvah sprožila eno hujših političnih kriz.


Pred 30 leti je v Teheranu skupina iranskih študentov zajela osebje ameriškega veleposlaništva in več talcev zadrževala 444 dni. Uslužbence veleposlaništva so označili za agente ameriške obveščevalne agencije CIA. Ti naj bi spletkarili za strmoglavljenje iranske revolucionarne vlade. Ta dogodek je popolnoma prekinil odnose med Ameriko in Iranom.

Tako Iran četrti november obeležuje kot protiameriški dan. Vsako leto se ob obletnici zbere več tisoč Irancev, ki vzklikako slogane Smrt Ameriki! in Smrt Izraelu!

 

Iranska revolucionarna garda je pred današnjim zborovanjem ljudi sicer opozorila, naj ne protestirajo, ker bodo v tem primeru zatrli kakršnokoli "vstajo" opozicije.

 

Ne zborovanju pričakujejo tudi kandidata zadnjih volitev Mira Hoseina Musavija.

 

Obama za izboljšanje odnosov z Iranom

 

Ameriški predsednik Barack Obama je ob 30-letnici zajetja ameriški talcev pozval Iran k popuščanju pri njegovem jedrskem programu. Obenem je Iran pozval, da naj ta obrne novo stran v odnsoih z Ameriko. "Čas je, da se iranska vlada odloči, ali bo svojim ljudem odprla vrata do boljših priložnosti, blaginje in pravice."

 

«Trideset let poslušamo proti čemu je iranska vlada, vprašanje zdaj pa je, kakšno prihodnost si zamišlja," še pravi Obama.