Republikanci slavijo

Republikanska kandidata za guvernerja ameriških zveznih držav Virginije in New Jerseyja, Bob McDonnell in Chris Christie, sta na torkovih volitvah ugnala demokratska protikandidata Creigha Deedsa oziroma Johna Corzineja.

Objavljeno
04. november 2009 09.29
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
New York - Republikanska kandidata za guvernerja ameriških zveznih držav Virginije in New Jerseyja, Bob McDonnell in Chris Christie, sta na torkovih volitvah ugnala demokratska protikandidata Creigha Deedsa oziroma Johna Corzineja ter razveselila republikance, ki so lani doživeli hud poraz na vseh frontah.

McDonnellova zmaga je bila glede na raziskave javnega mnenja pričakovana, demokrati pa za poraz krivijo slabo kampanjo svojega kandidata, ki je celo izjavil, da ne kandidira kot Obamov demokrat. Zaradi tega je večina predvsem temnopoltih demokratskih volivcev države, ki so lani podprli sedanjega predsednika ZDA Baracka Obamo, ostala doma. Kljub izgovorom pa je dejstvo, da je Obama večkrat prišel v Virginijo podpret Deedsa, in demokrati so upravičeno razočarani.

 

Virginija je sicer bila do lani trdna republikanska država, za razliko od New Jerseyja, kjer je kandidatu republikancev uspel veliki met. Republikanski kandidati so v Virginiji dopolnili zmagoslavje z osvojitvijo položajev pravosodnega ministra in podguvernerja. Tako McDonnell kot tudi Christie sta deloma kopirala kampanjo Obame, saj sta poudarjala spremembe in upanje, privrženci Christieja pa so ob razglasitvi zmage celo vzklikali geslo Obamove kampanje "Yes We Can".


Povsem drugače je bilo v tekmi za izpraznjen sedež republikanskega kongresnika Johna McHugha v 23. okrožju države New York ob meji s Kanado. McHugh je sprejel Obamovo imenovanje za sekretarja kopenske vojske, lokalna republikanska stranka pa je za nadomestno kandidatko izbrala Dierdre Scozzafavo, ki velja za zmerno, saj podpira pravico do splava in homoseksualne zveze.

 

 

V mestu New York pa je sedanji župan Michael Bloomberg osvojil tudi tretji mandat, a je demokratskega nasprotnika Billa Thompsona premagal le z razliko petih odstotnih točk, čeprav je porabil skoraj dvajsetkrat več denarja od nasprotnika oziroma več kot sto milijonov dolarjev lastnega denarja.

 

V tekmi med dvema demokratoma za župana Bostona je Thomas Menino ugnal Michaela Flahertyja in tako osvojil rekordni peti mandat po vrsti. V Atlanti se v tekmi za županski položaj obeta drugi krog med vodilno kandidatko Mary Norwood proti Kasimu Reedu.


V državi Maine so volivci odločali o razveljavitvi zakona, ki dovoljuje homoseksualne poroke, zadnji izidi pa kažejo na zmago nasprotnikov porok istospolnih partnerjev. Kaže pa, da so volivci v tej zvezni državi glasovali za širitev uporabe marihuane v medicinske namene.

 

O zavrnitvi zakona, ki dovoljuje civilne zveze med homoseksualci so odločali v državi Washington, v teksaškem Houstonu pa je imela možnost za zmago na županskih volitvah homoseksualna kandidatka Annise Parker.