Reševalci še vedno iščejo preživele

Reševalne ekipe po dveh uničujočih potresih na indonezijskem otoku Sumatra še vedno iščejo morebitne preživele. Po podatkih Združenih narodov je umrlo najmanj 1100 ljudi, več tisoč pa je ranjenih.

Objavljeno
02. oktober 2009 08.53
Posodobljeno
02. oktober 2009 09.12
Ma. J.
Ma. J.
Padang - Reševalne ekipe po dveh uničujočih potresih na indonezijskem otoku Sumatra še vedno iščejo morebitne preživele. Po podatkih Združenih narodov je umrlo najmanj 1100 ljudi, več tisoč pa je ranjenih. Oblasti se bojijo, da bo mrtvih več tisoč, saj so številni ljudje še vedno ujeti pod ruševinami stavb.

Potres je uničil številne stavbe, sprožil zemeljske plazove in požare, prekinil električne žice ter onemogočil prometne in komunikacijske povezave. Med več kakor 1000 porušenimi stavbami so šole, mošeje, hoteli in trgovski centri, pa tudi bolnišnica. Operacije zaradi tega opravljajo v bližnjem šotoru. "Od potresa smo opravili stotine operacij," je dejal zdravnik Nofli Ichlas in dodal, da je veliko ranjencev z zlomi, poškodbami glave in manjkajočimi udi.

Mdnarodna skupnost pošilja pomoč


Avstralski zunanji minister Stephen Smith je dejal, da po potresu pogrešajo 100 Avstralcev, čeprav ni nobenih podatkov, da so med mrtvimi ali ranjenimi. Dodal je, da je Avstralija na območje že poslala humanitarno pomoč in reševalce, pomoč pa pošiljajo tudi druge države po svetu, med njimi Južna Koreja, Japonska in ZDA, pa tudi Evropska unija.

Prvi potres z močjo 7,6 stopnje po Richterjevi lestvici je območje stresel v sredo, v četrtek zjutraj po lokalnem času pa mu je sledil še potres z močjo 6,8 stopnje po Richterjevi lestvici.

Po pisanju britanske BBC leži Sumatra blizu geološke prelomnice, ki je leta 2004 sprožila uničujoči cunami, zaradi katerega je v Aziji umrlo več kot 230.000 ljudi. Geologi so oblasti mesta Padang, v katerem živi 900.000 ljudi, že večkrat opozorili, da bi ga lahko zaradi lege potres nekoč popolnoma uničil.