Reševalci še vedno iščejo preživele

Indonezijske oblasti se bojijo, da bo število smrtnih žrtev po včerajšnjem uničujočem potresu naraslo. Reševalci namreč pod ruševinami stavb še vedno iščejo ducate pogrešanih.

Objavljeno
03. september 2009 10.19
Ma. J.
Ma. J.
Džakarta - Indonezijske oblasti se bojijo, da bo število smrtnih žrtev po včerajšnjem uničujočem potresu, v katerem je umrlo najmanj 57 ljudi, naraslo. Reševalci namreč pod ruševinami stavb še vedno iščejo ducate pogrešanih. V potresu je bilo poleg tega ranjenih več kot 300 ljudi, od tega jih je deset v kritičnem stanju.

Delo reševalcev otežujejo uničene ceste, zaradi česar reševalna oprema še ni dosegla vseh vasi. Policija, vojska in prebivalci zato morebitne preživele iščejo z golimi rokami. Komunikacija z nekaterimi naselji na jugu otok pa je bila med potresom prekinjena, zato obseg škode in število žrtev še ni znano.

Potres z magnitudo 7 po Richterjevi lestvici, ki je indonezijski otok Javo stresel včeraj popoldne, je z zemljo zravnal tisoče stavb, skupno pa jih je bilo poškodovanih okoli 18000. Zavetje v taboru si je preko noči moralo poiskati približno 5000 ljudi, ne le zato, ker so bili njihovi domovi uničeni, ampak tudi zato, ker se bojijo popotresnih sunkov.

Epicenter potresa je bil od južne obale Jave oddaljen približno 115 kilometrov, čutili so ga tudi v drugem največjem indonezijskem mestu Surabaya, ki je od epicentra oddaljeno približno 500 kilometrov, pa tudi na priljubljenem letoviškem otoku Bali.

Center, ki opozarja pred cunamiji, je sicer sprva izdano opozorilo kmalu preklical. Strah pred popotresnimi valovi je v spominu Azijcev namreč še vedno močno zasidran, saj je zaradi cunamija leta 2004 umrlo več kot 200.000 ljudi.