Sezona požarov v Kaliforniji šele prihaja

Kalifornijskim gasilcem je uspelo zamejiti požar, ki pustoši severno od Los Angelesa. Kljub optimizmu pa se bojijo, da velikanski požar napoveduje še večjo katastrofo v prihajajočih mesecih.

Objavljeno
02. september 2009 10.00
Ma. J.
Ma. J.
Los Angeles - Kalifornijski gasilci so včeraj sporočili, da jim je uspelo zamejiti požar, ki od srede pustoši severno od Los Angelesa, zato so optimistični, da jim ga bo uspelo že kmalu v celoti ukrotiti. Na pomoč je gasilcem nekoliko priskočilo tudi vreme, saj je ozračje bolj vlažno, ponekod pa je tudi malo deževalo.

Kljub optimizmu pa se kalifornijski gasilci bojijo, da velikanski požar, s katerim se bojujejo že skoraj teden dni, napoveduje še večjo katastrofo v prihajajočih mesecih. Sezona požarov v Južni Kaliforniji namreč svoj vrhunec ponavadi doseže šele jeseni, ko lahko močni vetrovi Santa Ana gozdne požare iz divjine razpihajo v predmestja. „Ko ogenj gori tako močno brez vetrov Santa Ana, vemo, da bi bilo z njimi veliko huje in veliko bolj napeto," je povedal poveljnik losangeleških gasilcev Mark Whaling.

Kljub temu, da so bili vetrovi, odkar je zagorelo, večinoma mirni, se je požar močno razširil. Po najnovejših ocenah škode je ogenj uničil 62 domov, še vedno pa je ogroženih preko 12000 stanovanj, čeprav pa evakuacija vseh ni potrebna.