Shod za zatirane muslimane ali iransko opozicijo

Varnostne sile so poostrile nadzor nad mestom v pričakovanju vsakoletnega shoda Quds Day s katerim udeleženci po večjih mestih opozorijo na zatirane muslimane. Protestniki naj bi vzklikali gesla v podporo opoziciji.

Objavljeno
18. september 2009 12.02
Mo. B.
Mo. B.
Teheran - Varnostne sile v Teheranu so poostrile nadzor nad mestom v pričakovanju vsakoletnega shoda Quds Day s katerim udeleženci po večjih mestih opozorijo na zatirane muslimane po svetu, predvsem na Palestince. Iranska oblast je opozicijo posvarila, naj shoda ne izkoristi za protivladni protest. Mahmud Ahmadinedžad je imel govor na univerzi v Teheranu, shoda pa naj bi se udeležil tudi Mir Hosein Mousavi.

Na shodu podporniki opozicije na eni strani ulice blizu Trga revolucije v Teheranu vzklikajo protivladna gesla, medtem ko zagovorniki vlade na drugi strani ulice vzklikajo gesla v podporo vladi.

Podporniki opozicije so zahtevali izpustitev protestnikov, ki so jih prijeli po predsedniških volitvah, na ulicah pa je odmeval slogan "smrt diktatorju". Med govorom, v katerem je Ahmadinedžad kritiziral Izrael in holokavst označil za mit, pa so ga zmerjali z lažnivcem.

 

Podporniki vlade so smrt namenili Ameriki in Izraelu.


Varnostne sile so blokirale cesto med Trgom revolucije in univerzo v Teheranu. Očividci poročajo, da se protest ni sprevrgel v tako kruto nasilje, kateremu so bili priča po predsedniških volitvah, vendar poročajo o posameznih spopadih med protestniki in varnostnimi silami. 

 

Ahmadinedžad: Jedrsko orožje ni del našega programa

Iranski predsednik je zagotovil, da Iran ne potrebuje jedrskega orožja, vendar vztraja, da bodo nadaljevali z razvojem jedrske tehnologije. V intervjuju za ameriško televizijsko mrežo NBC Mahmud Ahmadinedžad ni popolnoma izključil možnosti, da Iran poseduje jedrsko orožje. Dejal je le, da ta "ni del našega programa in načrtov."

Ahmadinedžad je v intervjuju povedal, da Iran ne bo klonil pod pritiski Združenih narodov, Amerike in Evrope. Zahod namreč Iran obtožuje, da skrivaj razvija jedrsko orožje, tako je državo pozval, da preneha s programi za obogatitev urana, uradni Teheran pa trdi, da je namen programa povsem miroljuben.

Ahmadinedžad bo naslednji teden nagovoril Generalno skupščino Združenih narodov, naslednji mesec pa naj bi o iranskih jedrskih programih spregovoril s predstavniki svetovnih sil. "Če govorite o obogatitvi urana v miroljubne namene, zagotavljam, da programa ne bomo nehali izvajati," je povedal za NBC.

Ko ga je novinar večkrat povprašal pod kakšnimi pogoji bi Iran začel razvijati jedrsko orožje, je Ahmadinedžad le zatrjeval, da Iran ne potrebuje takega orožja. "Ne potrebujemo jedrskega orožja. Tudi brez njega se lahko branimo," je pojasnil.

Ko ga je novinar soočil z vprašanji o zadnjih predsedniških volitvah je pojasnil, da so iranski volilni zakoni zgrajeni na "najmočnejših temeljih. In pri nas je zakon na prvem mestu. Jaz ne vidim nobenih težav," je pojasnil iranski predsednik.