Siloviti eksploziji stresli Bagdad

V eksplozijah, ki sta odjeknili v Bagdadu v bližini vladnih poslopij, je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 150 oseb, preko 600 je ranjenih, nastala pa je tudi precejšnja gmotna škoda. V mesecih pred volitvami se lahko nasilje v Iraku še okrepi.

Objavljeno
25. oktober 2009 12.10
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Bagdad - Število žrtev bi se lahko po navedbah reševalcev še povečalo, saj so mnogi še vedno ujeti pod ruševinami. Eksploziji sta odjeknili skoraj hkrati, prva pred pravosodnim ministrstvom, druga pa deset minut kasneje v poslopju, kjer ima sedež guverner Bagdada. Nad območjem se dviga gost črn dim, obe poslopji, ki sta v središču mesta, pa gorita.

Oblasti so zaprle območje, kjer na ulicah ležijo številna trupla, reševalna vozila pa si prizadevajo priti do ranjenih.

Napada sta se zgodila prav v času jutranje prometne konice in sta uničila številne avtomobile ter poškodovala vodovod, zato je več cest poplavljenih.

Eksploziji sta odjeknili v času, ko skušajo iraški voditelji doseči dogovor o volilnem zakonu, po katerem bi izvedli volitve januarja prihodnje leto. Slišati je že opozorila, da bi se lahko nasilje v Iraku v mesecih pred napovedanimi volitvami okrepilo. V zadnjem letu se je sicer število napadov v Iraku zelo zmanjšalo.

Oblasti pravijo, da je to najhujši napad v iraški prestolnici v zadnjih dveh mesecih, pristojni pa za zdaj še nočejo govoriti o domnevnih osumljencih, odgovornih za napad. Vladni predstavnik Ali al-Dabbagh, ki je bil, ko sta odjeknili eksplozili, v bližnjem hotelu, je povedal, da sumi, da za napadi stojijo pripadniki al Kaide.

Kraj dogodka si je že ogledal iraški premier Nuri al Maliki. Sestal se je s predstavniki vladnih služb, ki so bile prizadete, izjav pa ni dajal. Iraška vlada je sicer sporočila, da imata napada "prstne odtise" mednarodne teroristične mreže Al Kaida in njenih zaveznic.