Sodelovanje za boljšo prihodnost

Na odprtju 64. generalne skupščine ZN si je generalni sekretar Ban Ki Mun zaželel, da bi »narodi spet postali združeni«. Največ pozornosti je s svojim prvim govorom pred ZN vzbudil Barack Obama.

Objavljeno
23. september 2009 16.11
Boris Čibej
Boris Čibej
Washington - »Napočil je čas, da v ime Združeni narodi spet vstavimo besedo združeni,« si je na včerajšnjem odprtju splošne razprave na 64. generalni skupščini (GS) ZN zaželel generalni sekretar te mednarodne organizacije Ban Ki Mun. Prvi dan vsakoletnih moževanj voditeljev držav z vsega sveta je največ pozornosti vzbudil ameriški predsednik Barack Obama, ki je pozval svet k sodelovanju za boljšo prihodnost vseh.

Novi ameriški voditelj je na GS nastopil prvič, prvič pa se je za govorniškim odrom pojavil tudi naslednji nastopajoči - Moamer Gadafi, čeprav je na čelu Libije že več kot štiri desetletja. Med drugim se je zavzel za preselitev sedeža ZN iz New Yorka, varnostni svet ZN pa označil za »teroristični svet«, ki mu od nastanka po koncu druge svetovne vojne ni uspelo preprečiti kar 65 vojn.

Nekaj več kot 120 predsednikov in premierov z vsega sveta je z največjim zanimanjem pričakovalo govor Obame, ki je že večkrat napovedal, da bodo ZDA pod njegovim vodstvom spremenile enostransko mednarodno politiko njegovega predhodnika Georgea Busha. Čeprav je izjavil, da se ne bo nikoli opravičeval za obrambo legitimnih interesov svoje države, je posredno priznal nekaj ameriških napak, zaradi katerih »so številni po svetu gledali na Ameriko s skepso in nezaupanjem«.

Ko je med naštevanjem svojih dosedanjih ukrepov, ki bodo ZDA spet približali svetovni skupnosti, omenil prepoved mučenja, je požel najglasnejši aplavz. Po njegovih besedah tisti, ki so doslej kritizirali ZDA, da dela vse po svoje, zdaj ne morejo več čakati, da Amerika sama reši vse probleme. Obama je omenil tudi štiri sklope globalnih težav, s katerimi bi se moral družno spopasti ves svet: neširjenje jedrskega orožja, varnost in mir, ohranitev planeta in zagotovitev gospodarske blaginje za vse prebivalce sveta.

Za njim je nastopil Gadafi, ki je ostro obsodil neenakopravnost organov ZN. Slovenski predsednik Danilo Türk bo govoril danes.

Iz tiskane izdaje Dela