Sprejem Megrahija buri duhove

Prihod "lockerbijskega bombaša" Abdelbaseta Ali al-Megrahija na letališče v Tripoliju je navdušeno pozdravila množica Megrahijevih sonarodnjakov. Ostri odzivi ZDA in Velike Britanije.

Objavljeno
21. avgust 2009 16.14
An.B./Ti. K.
An.B./Ti. K.
Tripoli/London - Prihod "lockerbijskega bombaša" Abdelbaseta Ali al-Megrahija na letališče v Tripoliju je navdušeno pozdravila množica Megrahijevih sonarodnjakov. Libijske oblasti se kljub radostnim scenam na letališču uradno še niso odzvale na odmevno vrnitev.

Nasprotno sta uradni London in Washington buren sprejem ostro obsodila. Ameriški predsednik Barack Obama je izpustitev komentiral kot "napako", britanski zunanji minister David Miliband pa je scene označil kot "globoko vznemirjajoče."

Škotske oblasti branijo svojo odločitev

Škotske oblasti so danes branile svojo odločitev, da zaradi bolezni predčasno izpustijo iz zapora avtorja terorističnega napada nad Lockerbiejem Abdelbasetea Alija Mohameda al Megrahija, ki je še posebej ujezila ZDA. Jezo Washingtona je še dodatno podkrepil navdušen sprejem, ki je al Megrahija pričakal v četrtek zvečer ob vrnitvi v domačo Libijo.

Škotski prvi minister Alex Salmond je danes priznal, da so si z odločitvijo glede al Megrahija nakopali jezo ZDA, a je obenem zanikal trditve, da naj bi spor škodil ugledu Škotske. Kot je zatrdil, so vezi med Škotsko in ZDA "močne in trajne" in so sposobne prestati tovrstna razhajanja mnenj. Odnos z ZDA "ni odvisen od tega, da je treba vedno doseči soglasje. Tako ne more biti, sicer ne bi imelo nobenega smisla, da neodvisno sprejemamo odločitve in imamo lastno sodstvo." "Delati moramo to, za kar verjamemo, da je prav," je poudaril Salmond.

 

Prvi minister je sicer nedvoumno podprl škotskega pravosodnega ministra Kennyja MacAskilla, ki je sprejel odločitev glede izpustitve al Megrahija, in dejal, da se pravosodni minister pri sprejemanju tovrstnih odločitev ne sme ozirati na mednarodno politiko. "Vse, kar lahko naredimo, je, da sprejmemo odločitev, ki je pravična, brez kakršnihkoli skritih motivov."

 

Je pa Salmond obenem kritiziral način, na katerega so Libijci pričakali al Megrahija, potem ko so ga škotske oblasti zaradi raka na prostati v zadnji fazi v četrtek predčasno izpustile iz zapora. Al Megrahi je bil zaradi napada na letalo družbe PanAm leta 1988, v katerem je umrlo 270 ljudi, obsojen na 27-letno zaporno kazen, dejansko pa jih je v zaporu preživel osem.