Število žrtev napada v Pakistanu narašča

V sredini eksploziji avtomobila bombe na trgu v Pešavarju je po zadnjih podatkih umrlo 105 ljudi, več kot 200 pa je ranjenih. Tarča napada so bili izključno civilisti, odgovornosti pa ni prevzel še nihče.

Objavljeno
29. oktober 2009 10.02
Ma. J.
Ma. J.
Islamabad - V včerajšnji eksploziji avtomobila bombe na trgu v Pešavarju je po zadnjih podatkih umrlo 105 ljudi, več kot 200 pa je ranjenih. Reševalci medtem še vedno iščejo morebitne preživele in odstranjujejo ruševine številnih stavb, ki so se porušile zaradi eksplozije.

 

Tarča včerajšnjega napada so bili izključno civilisti, za razliko od številnih prejšnjih napadov, katerih tarča so bile predvsem pakistanske varnostne sile. Kljub temu, da odgovornosti ni prevzel še nihče, je bil cilj napada po poročanju tujih medijev predvsem zmanjšati podporo javnosti trenutni vojaški ofenzivi proti skrajnežem, ki poteka v Južnem Vaziristanu. Vseeno so pakistanske oblasti sporočile, da je napad le še okrepil njihovo zavezanost k ofenzivi.

 

Včerajšnji napad sicer velja za najhujšega po letu 2007, zgodil pa se je ravno na dan, ko je na tridnevni obisk v Pakistan pripotovala ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. Ta je v državo pripotovala z namenom, da bi spremenila negativen odnos pakistanskega ljudstva do ZDA, pakistanskim oblastem pa ponudila podporo v njihovem boju proti talibom in Al Kaidi. Njen obisk iz varnostnih razlogov sicer ni bil napovedan.