Število žrtev po poplavah narašča

Število smrtnih žrtev po najhujših poplavah, ki so filipinsko prestolnico Manilo in okoliške province prizadele v zadnjih 40 letih, se je povzpelo na 86. Še vedno pogrešajo 32 ljudi.

Objavljeno
28. september 2009 10.31
Ma. J.
Ma. J.
Manila - Število smrtnih žrtev po najhujših poplavah, ki so filipinsko prestolnico Manilo in okoliške province prizadele v zadnjih 40 letih, se je povzpelo na 86. Še vedno pogrešajo 32 ljudi, razseljenih pa je 435.000 prebivalcev Manile in okoliških krajev.

Filipinska vlada je po tropski nevihti Ketsana sprožila obsežno reševalno akcijo, obrambni minister Gilbert Teodoro pa je dejal, da so policisti, vojska in prostovoljci do sedaj rešili več kot 5000 ljudi. Kljub temu, da so vode že pričele upadati, več kot 80 odstotkov filipinske prestolnice ostaja poplavljene, ljudje pa še vedno čakajo na strehah hiš in avtomobilov.

Zaradi tropske nevihte Ketsana je v nekaj urah padlo toliko dežja, kot pred tem v mesecu dni, kar je povzročilo poplave in zemeljske plazove. Silovito deževje je potopilo hiše, odplaknilo barakarska naselja v predmestju Manile in ceste spremenilo v reke. V nekaterih območjih v Manili je bila voda visoka tudi do šest metrov. Silovito deževje je presenetila celo to državo, sicer vajeno tajfunov.