Umrli zaradi počene jeklenice in panike

Zaradi nesreče na Ohridskem jezeru je makedonska policija pridržala kapitana potopljene ladje, ki je bil tudi njen lastnik. Bolgarske oblasti so odredilo tudi preiskavo o delu dveh turističnih agencij.

Objavljeno
06. september 2009 11.06
Vili Einspieler
Vili Einspieler
Beograd - V Makedoniji je bil danes dan žalovanja za žrtvami nesreče turistične ladje Ilinden na Ohridskem jezeru. V nesreči je v soboto po zadnjih podatkih umrlo 15 bolgarskih državljanov. Ladja se je prelomila na pol in potonila 200 metrov od obale. V Bolgariji preiskujejo delo dveh turističnih organizacij, ki sta organizirali izlet na Ohridskem jezeru, preiskovalci iz Bolgarije in Hrvaške pa so se pridružili makedonskim oblastem, ki preiskujejo nesrečo. Za kapitana ladje, ki je bil njen lastnik, je sodnik odredil 30-dnevni pripor.

Prvi izsledki bolgarskih oblasti kažejo, da nobena od agencij, ki sta organizirali izlet na Ohridskem jezeru, ni imela licence za organizacijo potovanj. Makedonska policija je v soboto zaslišala kapitana ladje in njegovega pomočnika, ki sta povedala, da je bilo z zadnjega dela slišati močan pok, nato pa se je plovilo zelo hitro potopilo. Po navedbah očividcev je bila ladja približno 200 metrov od obale, ko so zaslišali krike ljudi in klice na pomoč, ladja pa je v trenutku razpadla na dvoje in nepričakovano potonila.

Na kraj dogodka so prihiteli rečna policija, posebne enote potapljačev in reševalna vozila. Prvi so na pomoč prihiteli ljudje iz bližnjega kampa, ki jim je uspelo rešiti nekaj potnikov. Po prvih podatkih je bilo na ladji, ki je registrirana za 45 potnikov, kar 73 ljudi, vendar je policija pozneje sporočila, da je bilo na njej 57 ljudi, ki so bili večinoma bolgarske narodnosti.

Večina na ladji je bila neplavalcev, na njej ni bilo dovolj rešilnih jopičev (po neuradnih podatkih le dva), izdelana pa je bila leta 1924 v Regensburgu v Nemčiji. Poleg 15 mrtvih je bilo v nesreči ranjenih še šest ljudi. Štirje so bolnišnico že zapustili, dva pa se še zdravita, vendar nista v življenjski nevarnosti. Trupla žrtev so v soboto prepeljali v Skopje, preživeli pa so se včeraj s posebnim letalom vrnili v Bolgarijo.
Makedonski minister za obrambo Zoran Konjanovski je povedal, da je imela ladja opravljene vse tehnične preglede, vendar pa je bilo na njej večje število potnikov od dovoljenega. Zaradi nesreče je makedonski minister za promet Mile Janakieski ponudil odstop, vendar ga je premier Nikola Gruevski zavrnil. Za kapitana ladje 23-letnega Sotirja Filevskega je preiskovalni sodnik odredil 30-dnevni pripor.

Po prvih rezultatih preiskave nesreče je brodolom povzročila počena jeklenica, ki povezuje krmilo z ladijsko krmo, je sporočilo makedonsko notranje ministrstvo. Ladja se je nagnila na desno in potonila. Za tragedijo je bila verjetno kriva tudi panika potnikov, ki so se nagnetli na drugi strani ladje. Večina ponesrečencev se je utopila, ker niso znali plavati, nekateri pa so podlegli poškodbam.

Iz ponedeljkove tiskane izdaje Dela