V cunamiju umrlo najmanj 150 ljudi

Na otokih Samoa in Ameriška Samoa, ki ju je v začetku tedna prizadel cunami, so začeli s popravljanjem nastale škode in zbiranjem pomoči. Evropska unija je za pomoč prizadetim namenila 150.000 evrov.

Objavljeno
01. oktober 2009 13.06
Ma. J.
Ma. J.
Apia - Na otokih Samoa in Ameriška Samoa, ki ju je v začetku tedna prizadel cunami, zaradi katerega je umrlo najmanj 150 ljudi, popolnoma uničenih pa je bilo več vasi, so začeli s popravljanjem nastale škode in zbiranjem pomoči.

Oblasti so sporočile, da letala prinašajo zdravila, hrano, vodo in ostale življenjske potrebščine. Evropska unija je za pomoč prizadetim namenila 150.000 evrov, pomoč pa sta prav tako obljubili Avstralija in Nova Zelandija. Ameriški predsednik Barack Obama je za območje Ameriške Samoe razglasil veliko katastrofo in s tem prizadetim prebivalcem omogočil dostop do državne finančne pomoči, hkrati pa je pozval k "hitrim in odločnim" ukrepom. Rdeči križ je za ljudi, ki so izgubili svoje domove, postavil tabore.

Po zadnjih podatkih je na Samoi umrlo 83, na Ameriški Samoi pa več kot 30 ljudi. Najmanj šest žrtev so popotresni valovi terjali na otočju Tonga.

Potres z močjo 8,3 stopnje po Richterjevi lestvici je območje stresel nekaj pred šesto uro popoldne po lokalnem času in povzročil valove visoke od štiri do šest metrov.