V napadu v Kabulu umrlo pet uslužbencev ZN

V afganistanski prestolnici je ponovno odjeknila smrtonosna ekplozija, v kateri je umrlo šest predstavnikov Združenih narodov, najmanj devet je ranjenih. Odgovornost za napad so že prevzeli talibi.

Objavljeno
28. oktober 2009 08.19
Š. Ro.
Š. Ro.
Kabul - Afganistansko prestolnico je ponovno pretresel napad, v katerem je bilo ubitih šest predstavnikov sil Združenih narodov, najmanj devet je ranjenih.

Napad se je zgodil na objekt, ki ga za svoje namene uporabljajo ZN, potem ko so se vanjo že vrnili vojaki. Ob tem so napadalci sprožili tudi nekaj raket proti hotelu Serena v središču mesta, kjer so bili nastanjeni številni diplomati in drugi tuji obiskovalci. O žrtvah ali ranjenih v hotelu oblasti ne poročajo, zaradi dima pa so morali evakuirati okoli 100 ljudi.

 

Ameriška ambasada je že obsodila napad. Tiskovni predstavnik afganistanskega notranjega ministrstva Zemarai Bashary je dejal, da imajo varnostne sile zadeve pod nadzorom.

 

Odgovornost za napad so že prevzeli talibi, izvedli so ga trije samomorilski napadalci s pomočjo granat in strelnega orožja. Tiskovni predstavnik talibov Zabiullah Mujahid je ob tem opozoril na pretekle grožnje talibov pred afganistanskimi predsedniškimi volitvami, na katerih sta sodelovala Hamid Karzai in Abdullah Abdullah.

 

Talibi so napadli zasebno gostišče, kjer so nastanjeno nekateri predstavniki ZN in drugih mednarodnih organizacij.


Kasneje je eksplozija odjeknila tudi v bližini hotela Serena v bližini predsedniške palače, edinega hotela s petimi zvezdicami v afganistanski prestolnici. Po navedbah afganistanske policije sta v vrtu hotela eksplodirali dve bombi, napad pa ni terjal žrtev. Policija je zavarovala območje okoli hotela, ki je bil že januarja 2008 tarča samomorilskega napada, v katerem je bilo ubitih šest ljudi.

Napadi in žrtve v Afganistanu se le še vrstijo. V tem mesecu je namreč življenje izgubilo že 55 ameriških vojakov, samo v zadnjih dneh pa 19.

Odzivi svetovnih voditeljev
<!-- @page { margin: 0.79in } P { margin-bottom: 0.08in } -->

 

Napad je najostreje obsodil tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki pa je obenem obljubil, da bodo Združeni narodi "v trenutku, ko si afganistanski narod prizadeva za boljšo prihodnost", nadaljevali svoje delo v državi.

 

Švedsko predsedstvo EU pa je napad označilo za "gnusno teroristično dejanje". Ob tem je izrazilo podporo misiji ZN v Afganistanu in solidarnost s pripadniki misije.

 

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je povedala, da so ZN nevtralen zastopnik, zato je po njeno to napad na vse nas.