V poplavah v Turčiji umrlo že 32 ljudi

V hudih poplavah, ki so opustošile Carigrad in okolico, je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 32 ljudi, osem pa jih še vedno pogrešajo. Premier Recep Tayyip Erdogan je poplave že označil za katastrofo stoletja.

Objavljeno
10. september 2009 15.21
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Carigrad - V hudih poplavah, ki so opustošile Carigrad in okolico, je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 32 ljudi, osem pa jih še vedno pogrešajo, danes poročajo turški mediji. Premier Recep Tayyip Erdogan je poplave že označil za "katastrofo stoletja", na območju pa poteka velika reševalna akcija.

Številni prebivalci Carigrada in okolice so še vedno ujeti bodisi v svojih stanovanjih, mnogi pa tudi na strehah hiš in vozil ter celo na drevesih. Voda se ponekod sicer počasi že umika, na zahodu Carigrada ob morski obali pa že poteka čiščenje posledic divjanja vode.

 

Premier Erdogan je že povedal, da bodo oblasti ukrepale. Tako bodo na primer končno prepovedali gradnjo v strugah rek, kjer so mnogi na črno gradili svoja domovanja. Stihijska gradnja v mestu je sicer po mnenju mnogih močno pripomogla k obsegu katastrofe.

 

Takih poplav na območju sicer ne pomnijo. Po navedbah prič je voda v mesto prihrumela kot cunami, ki je pred seboj nosil vse - od avtomobilov do dreves in drugih razbitin. Več glavnih cest ni prevoznih, med njimi tudi avtocesti proti Grčiji in Bolgariji. Poškodovanih ali uničenih je bilo tudi več sto stavb.

 

Poplave so posledica obilnih padavin, ki so zajele območje. Na severovzhodu Turčije tako močnega deževja niso zabeležili že več desetletij. Danes sicer spet dežuje, a tokrat vsaj ne tako močno.