V Rimu protest za svobodo medijev

V Rimu se je na protestnem shodu proti vmešavanju italijanskega premiera Silvia Berlusconija v medije zbralo okoli 150.000 ljudi. Italijanski premier je protest že označil za "farso".

Objavljeno
03. oktober 2009 19.26
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Rim - V Rimu so se danes zbrali italijanski novinarji, opozicijske skupine in predstavniki delavskih sindikatov, da bi izrazili protest proti vmešavanju italijanskega premiera Silvia Berlusconija v medije. Protesta se je udeležilo okoli 150.000 ljudi.

Italijanski premier je že v petek obsodil za danes načrtovani protest in ga označil za "farso". "Svoboda v Italiji je večja kot v katerikoli drugi zahodni državi," je dejal Berlusconi.

Berlusconi je nedavno sprožil več tožb proti nekaterim časopisom v Italiji, Španiji in Franciji, ki so poročali o njegovem zasebnem življenju. "Ustrahovanje in grožnje novinarjem, napadi na medije so stalni," je ob tem povedal predstavnik Italijanske zveze za tisk Lorenzo Santelli.

Vodja Novinarjev brez meja (RSF) Jean-Francois Julliard pa je v petek sporočil, da je Berlusconi na dobri poti, da postane prvi predsednik kakšne evropske vlade, ki ga bo organizacija uvrstila na svoj seznam kršiteljev svobode medijev.

Julliard se je odzval tudi na nedavni Berlusconijev poziv podjetnikom, naj ne objavljajo oglasov v italijanskem časopisu La Repubblica. "Podobne primere poznamo samo v Belorusiji in Zimbabveju," je dejal.

Shod za svobodo medijev v Italiji so v Rimu načrtovali že konec septembra, vendar so ga za iz solidarnosti z italijanskimi žrtvami napada v Afganistanu preložili.