Ves Pakistan je postal bojišče

Po atentatu v Islamabadu so zaprli vse šole in univerze v državi. Z območij ob meji z Afganistanom je doslej zbežalo že 120.000 ljudi, število beguncev se lahko že v nekaj dneh povzpne na 200.000.

Objavljeno
21. oktober 2009 23.18
Branko Soban
Branko Soban
Islamabad - Vse šole in univerze v Pakistanu so zaprle vrata. Iz varnostnih razlogov po dveh samomorilskih napadih pred mednarodno islamsko univerzo v Islamabadu, v katerih je v torek umrlo šest ljudi. Bombni atentat je bil odgovor na zdajšnjo silovito ofenzivo pakistanske vojske proti talibom v Južnem Vaziristanu ob meji z Afganistanom.

 

Pakistanska vojska z blizu 30.000 možmi in s podporo ameriških brezpilotnih letal, ki znova sejejo smrt v glavnem med civilnim prebivalstvom, je ofenzivo začela v soboto. Vojska je že prodrla na ozemlje, ki ga obvladujejo pripadniki plemena Mahsudov. Med britansko vladavino v Pakistanu so Mahsudi veljali za najtrše nasprotnike. Nekdanji britanski guverner Vaziristana Sir Olaf Caroe (Britanci so od tod odšli leta 1947) jih je nekoč primerjal z volkovi, saj vedno lovijo in napadajo v tropih. V nasprotju s plemenom Vazircev, ki jih je označil za panterje, saj ti praviloma napadajo predvsem sami.

 

Spopadi za rojstni kraj talibskega voditelja


Pakistanska vojska se zdaj trdo spopada za mesto Kotkai, rojstni kraj Hakimulaha Mahsuda, voditelja talibov v Vaziristanu, v tem mestu pa je živel tudi Kvari Husein, znan kot »mentor« talibskih samomorilskih napadalcev v Pakistanu. Ta je v torek v izjavi za BBC prevzel odgovornost za samomorilska napada na univerzo v Islamabadu in oblasti posvaril, da so s svojo ofenzivo spremenile ves Pakistan v eno samo bojišče ...

 

Mahsuda in Huseina v Kotkaiju seveda niso ujeli, saj sta se še pravi čas umaknila na varno, zato pa je vojska maščevalno razdejala Mahsudovo hišo. Zasedba Kotkaija je pomembna tudi zato, ker leži ob poti v Sararogo, še eno trdnjavo talibskih upornikov v tem delu Vaziristana.

 

Iz Južnega Vaziristana je doslej zbežalo na varno skoraj 120.000 prebivalcev. Po ocenah OZN se utegne ta številka že v prihodnjih dneh povzpeti na 200.000. Begunci pravijo, da ima pakistanska vojska to pot samo dve možnosti: storiti mora vse ali pa nič. Če talibskih upornikov ne bo razbila enkrat za vselej, bodo ti po ofenzivi postali še močnejši in v svoje vrste bodo zvabili nove može. Tako, kakor se je na obmejnih območjih z Afganistanom doslej že dogajalo. Zato prebivalci obmejnih vasi močno dvomijo, da bo ofenziva, ki traja že pet dni, v resnici učinkovita.

 

Več v četrkovi tiskani izdaji Dela