Voditelji obsodili grozote druge svetovne vojne

Slovesnosti ob 70. obletnici začetka druge svetovne vojne na Poljskem se udeležujejo številni evropski voditelji. Svetovni voditelji so v govorih obsodili grozote druge svetovne vojne.

Objavljeno
01. september 2009 10.57
Ka. Ž./Ka.K./STA
Ka. Ž./Ka.K./STA
Gdansk - Številne visoke goste na osrednji slovesnosti na polotoku Westerplatte blizu Gdanska je najprej pozdravil poljski premier Donald Tusk, ki je poudaril pomembnost združene Evrope na osnovi solidarnosti. Slovesnosti se je udeležilo okoli 20 voditeljev držav, vpletenih v drugo svetovno vojno, med njimi Merklova, ruski premier Vladimir Putin in tudi predsednik slovenske vlade Borut Pahor.


"Danes pred 70 leti se je z nemškim napadom na Poljsko začelo najbolj tragično poglavje v zgodovini Evrope. Vojna, ki jo je sprožila Nemčija, je botrovala neizmernemu trpljenju številnih narodov ... letom prikrajšanja za pravice, ponižanja in uničenja," je med slovesnostjo dejala Merklova, ki se je tudi poklonila vsem 60 milijonom žrtev vojne, vključno z judi.


Zbrane je nagovoril tudi ruski premier Putin, ki je med drugim vse dogovore, ki so jih države med letoma 1934 in 1939 sklenile z nacistično Nemčijo, označil za "moralno nesprejemljive". "Te napake moramo priznati. Naša država je to storila. Ruski parlament je obsodil pakt Ribbentrop-Molotov," je spomnil Putin in dejal, da sedaj isto pričakujejo od vseh držav, ki so sklenile dogovore z nacisti.


Na slovesnosti so spregovorili tudi drugi voditelji in visoki predstavniki držav. Med drugim je francoski premier Francois Fillon poudaril pomembnost oblikovanja "novega sveta". Ukrajinska premierka Julija Timošenko pa je dejala, da, čeprav številni, ki so doživeli drugo svetovno vojno, niso več živi, pogum lahko črpamo iz poljskega gibanja Solidarnost, katerega prizadevanja so na Poljsko pomagala pripeljati demokracijo.

 

Predsedujoči EU, švedski premier Fredrik Reinfeldt je medtem opozoril, da človek na žalost ni le dober, kakršnega si želimo. Tudi on je poudaril pomembnost spominjanja tragičnih dogodkov. Če se vojne ne bomo spominjali, "bo naš kolektivni spomin postajal vse šibkejši", starejša generacija, ki je vojno preživela, pa o njej ne bo več mogla pričati, je menil Reinfeldt.



Pogovori in srečanja ob robu obletnice


Ruski premier Vladimir Putin se je ob 70. obletnici v Gdansku srečal s svojim poljskim kolegom Donaldom Tuskom, s katerim sta se strinjala, da bi preučitev tragičnih dogodkov vojne v obeh državah lahko med narodoma pomagala zgraditi novo zaupanje.


"V zgodovini imamo težave, ki jih moramo previdno analizirati, prav tako pa vse, kar je vodilo v tragedijo leta 1939," je dejal Putin in pozval obe strani, naj skupaj preučita zgodovino brez medsebojnih obtožb. Tusk je medtem med skupno novinarsko konferenco po srečanju dejal, da lahko državama le "iskanje resnice omogoči izgradnjo zaupanja".


Putin je sicer spravljiv ton pokazal že v ponedeljek, ko je v odprtem pismu Poljakom obsodil obsodil sovjetsko-nemški pakt o nenapadanju, sklenjen leta 1939. Kljub temu pa je v Gdansku vnovič zavrnil kritiko predvsem Poljakov, da je pakt Ribbentrop-Molotov odgovoren za izbruh druge svetovne vojne. 


Putin naj bi se srečal tudi z ukrajinsko kolegico Julijo Timošenko, v ospredju pozornosti pa bo energetika. Po navedbah ukrajinskih virov naj bi govorili o obsegu dobav ruskega plina Ukrajini - obseg, dogovorjen v začetku leta, je namreč večji, kot so trenutne potrebe ukrajinskega gospodarstva.


70. let od pričetka druge svetovne vojne

Danes mineva 70 let od nemškega vdora na Poljsko, s čimer se je začela druga svetovna vojna. Obletnico bodo obeležili na slovesnosti v Gdansku, ki se je bodo udeležili številni evropski voditelji, med njimi nemška kanclerka Angela Merkel in ruski premier Vladimir Putin, pa tudi slovenski premier Borut Pahor.

 

1. septembra 1939 je nacistična Nemčija, potem ko je pred tem sklenila pakt o nenapadanju s Sovjetsko zvezo, napadla Poljsko. Hitler je napad utemeljil s trditvijo, da Poljaki nenehno napadajo nemško državno ozemlje, pri tem pa je izrabil tudi inscenirani napad na nemški radijski oddajnik, ki so ga v resnici uprizorili pripadniki posebnih enot SS, oblečeni v poljske uniforme.

 

Nemški napad se je začel ob 4.45 zjutraj, zato se bodo poljski voditelji na polotoku Westerplatte v Gdansku, kjer so bili prvi boji, zbrali še pred zoro.

 

Osrednja slovesnost pa bo na polotoku, kjer se je okoli 180 poljskih vojakov pod poveljstvom majorja Henryka Sucharskega teden dni upiralo nemškim silam, popoldne. V spomin na poljski upor so leta 1966 na polotoku Westerplatte postavili 25 metrov visok spomenik, pri katerem bo tudi popoldanska slovesnost.

 

Te se bodo poleg okoli 20 evropskih voditeljev udeležili tudi župani 40 nemških in poljskih mest, ki bodo iz svojih mest prinesli nekaj prsti za gradnjo muzeja druge svetovne vojne.