Zaradi poplav in plazov umrlo 124 ljudi

Zaradi poplav in zemeljskih plazov, ki jih je povzročilo obilno deževje, je v Salvadorju umrlo najmanj 124 ljudi, 60 pa jih še vedno pogrešajo. Oblasti se bojijo, da bo žrtev še več.

Objavljeno
09. november 2009 09.52
Ma. J.
Ma. J.
San Salvador - Zaradi poplav in zemeljskih plazov, ki jih je povzročilo obilno deževje, je v Salvadorju umrlo najmanj 124 ljudi, 60 pa jih še vedno pogrešajo. Ker se vremenske razmere še niso umirile, se oblasti bojijo, da bo žrtev še več.

Skale in blato, ki so se zaradi deževja usuli s pobočja vulkana Chichontepec, so zasuli del mesta Verapaz, sicer pa sta najhuje prizadeti prestolnica San Salvador in provinca San Vicente, ki je zaradi plazov in porušenih mostov popolnoma odrezana od pomoči. Po vsej državi je poškodovanih okoli 7000 domov, poleg tega pa so veliki predeli države ostali brez elektrike in pitne vode. Predsednik Mauricio Funes je zato že razglasil izredne razmere in prizadetim obljubil finančno pomoč države.

Obilno deževje je Salvador zajelo potem, ko je območje prešel orkan Ida, ki se medtem preko mehiškega polotoka Jukatan pomika proti ZDA, čeprav naj bi po mnenju meteorologov deževju bolj kot orkan botroval izredno nizek zračni pritisk.